11 april: Wereld Parkinson dag

Op 11 april wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson.
Wat is Parkinson precies? Bij de ziekte van Parkinson vermindert geleidelijk het aantal hersencellen dat dopamine aanmaakt. Dopamine is een stof waarmee hersencellen signalen doorgeven aan andere hersencellen. Dopamine zou je een `boodschapper` kunnen noemen. Bij een tekort aan dopamine worden signalen in de hersenen niet of niet goed doorgegeven. Mensen met Parkinson krijgen daarom vaak Levodopa voorgeschreven; dit is een stof die in het lichaam wordt omgezet in dopamine. De werking van Levodopa kan beïnvloed worden door de inname van eiwitten.

Wat kan een Parkinsondiëtist doen?
Door de inname van eiwitten licht te beperken en door de eiwitten beter over de dag te verdelen kan de werking van de Levodopa verbeterd worden.
Daarnaast kan het eten en drinken in het algemeen op den duur moeilijker gaan. Er kunnen klachten ontstaan zoals verminderde eetlust, kauw- en slikproblemen, misselijkheid, obstipatie (verstopping) en gewichtsverlies. De Parkinsondiëtist kan daarbij praktische adviezen geven.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>