Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Toch wordt het argument dat gezond eten duurder is vaak gebruikt door mensen met weinig geld te besteden. Hieronder een dagmenu (circa 2000 kcal) met een budget van 5 euro (berekend door het NIBUD). Interessant toch?
Ontbijt
- 2 sneetjes donker roggebrood (50 g) dun besmeerd met halvarine (5 g), met daar tussen 1 plakje (Friese nagel) kaas (20+ of 30+) (20 g)
- 1 volkoren beschuit (10 g) met halvarine (5 g) en jam (15 g)
- Thee zonder suiker
Extra voor tussendoor
- 2 x koffie met halfvolle koffiemelk (16 g) , zonder suiker
- 1 dubbele boterham (70 g) dun besmeerd met halvarine (10 g) met 1 plakje (Friese nagel) kaas (30+) (20 g)
Lunch
- 1 dubbele boterham (70 g) met tomaat (70 g) en sandwichspread (15 g)
- 1 sneetje volkorenbrood (35 g) met halvarine (5 g) en aardbeien (50 g) of ander fruit van het seizoen
- 2½ dl halfvolle melk
Extra voor tussendoor
- Thee zonder suiker
- 1 sneetje (geroosterd) volkorenbrood (35 g) met pindakaas (15 g)
- Appel (125 g)
Warme maaltijd
- Rundersaucijsje, groente, bijvoorbeeld rode bietjes, 4 kleine aardappelen met 1 sauslepel jus (75 gram rundersaucijs, 10 g vloeibare margarine, stukje ui (25 g), 200 gram rode biet, 5 gram suiker, azijn, specerijen, 200 gram aardappel)
- 1½ dl magere vla
Avond
- Koffie of thee zonder suiker
- 1 peer of ander fruit van het seizoen (125 g)