Wat mag nog wel als je zwanger bent?

Zwanger zijn is vaak al geen pretje met alle lichamelijke ongemakken en verboden voedingsmiddelen, zoals gerookte zalm, rauwmelkse kaasjes en rood vlees. En alcohol is al helemaal uit den boze. Een glaasje water dan maar? Eh, ook dat kan een risico zijn. Tenminste: als dat afkomstig is uit loden leidingen. Van lood is namelijk aangetoond dat het zorgt voor een lichte daling van het IQ.

 

Tevens opletten met kwik, verantwoordelijk voor motorische problemen – kunnen zwangeren zelf beïnvloeden. Kwik komt vooral bovenmatig voor in vis die weer andere vissen eten, zoals tonijn. Dus ook daar kun je op letten.

Nog een gevaarlijke stof is PBDE’s, beter bekend als brandvertragers. Deze chemische stof die in 2006 werd verboden maar nog steeds voorkomt in oude banken, stoelen en gordijnen, wordt via stofvlokken ingeademd. Brandvertragers tasten onder meer het motorisch vermogen aan.

Op basis van het advies van de Gezondheidsraad dijt het waarschuwingslijstje van zwangeren verder uit. Vroeger wisten ze van niets en konden ze dus ook niet met dit alles rekening houden. De vraag is, of die kinderen van toen nu zo ongezond/motorisch gestoord, laag IQ hebbende volwassenen zijn geworden.

Mocht u vragen hebben of meer informatie willen, neem hier dan een kijkje.

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>