Misschien meerdere schijven van 5 in de toekomst

Misschien komen er in de nabije toekomst meerdere Schijven van vijf. Het Voedingscentrum onderzoekt of er verschillende voorlichtingsmodellen nodig zijn voor verschillende doelgroepen.

De mogelijkheid voor meerdere Schijven van vijf werd geopperd door Stephan Peters, manager Kwaliteit en kennis van het Voedingscentrum, tijdens de Voeding Nu-bijeenkomst Suiker en zoetstoffen op 1 oktober. ‘We kijken met open blik naar de toekomst als het gaat over de ontwikkeling van de nieuwe richtlijnen en onze invullingen van de Schijf van Vijf’, zegt Peters. ‘Die gaan we helemaal opnieuw opbouwen. En wellicht wordt die meer interactief of komen er verschillende vormen voor verschillende doelgroepen. Dat zijn we nu allemaal aan het uitzoeken.’

Beperking cyclamaat ter discussie
Tijdens de bijeenkomst hield Peters een lezing over de veiligheid van zoetstoffen. Hij bracht naar voren dat de beperking die het Voedingscentrum rond cyclamaat in zijn voorlichting kent mogelijk verdwijnt, wegens nieuwe inzichten. ‘De verandering is nog niet definitief. We wachten onder andere nog op de herevaluatie van de veiligheid van aspartaam door EFSA.’

Belasting op suikers
Professor Gertjan Schaafsma van Schaafsma Advisory Services ging tijdens de bijeenkomst in op de actuele discussie over suiker en verslaving en de vraag of producten met toegevoegde suikers extra belast zouden moeten worden. Gekeken naar de  definitie van verslaving, is er volgens Schaafsma geen reden om belasting te heffen op suikerrijke producten: ‘We zouden dan ook belasting moeten gaan heffen op ligstoelen’, zei hij. ‘Ze nodigen uit tot een inactief bestaan.’

Verborgen suikers
Tijdens haar lezing ging voedingskundige Yneke Vocking van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid in op de voeding van drie van haar cliënten. Ze liet zien dat suikers op veel verborgen plekken in de voeding voorkomen. Ze pleitte ervoor dat het Voedingscentrum voortaan toegevoegde suikers in de vorm van mono- en disachariden zou opnemen in de Eetmeter. ‘Dat zou het gebruik van suikers in voedingsmiddelen een stuk inzichtelijker maken’, aldus Vocking.

Bron: http://www.voedingnu.nl

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>