Knoflook supergezond: het is een belangrijke bron van vitamines zoals A, B1, B2, B6 en C. Het bevat belangrijke mineralen zoals kalium, fosfor, calcium, selenium. Daarnaast is het ook een goede bron van antioxidanten.
Voedingswaarde Knoflook vers (per 100 gram)
-
Algemeen
-
Kcal 138
-
Eiwit 6 g
-
Koolhydraten 28 g
-
Vet 0 g
-
Verzadigd vet 0 g
-
Vezels 0,9 g
-
Vitaminen
-
Retinol 0 mcg
-
Béta-caroteen 0 mcg
-
D 0 mcg
-
E 0 mcg
-
B1 0,2 mg
-
B2 0,08 mg
-
B6 0,38 mg
-
Foliumzuur 5 mcg
-
Mineralen
-
Natrium 4 mg
-
Kalium 620 mg
-
Calcium 38 mg
-
Fosfor 134 mg
-
Magnesium 23 mg
-
IJzer 1,4 mg
-
Selenium 2 mcg
-
Zink 1 mg
In knoflook zit het antioxidant allicine wat een natuurlijk antibioticum is. Het werkt zeer efficiënt tegen verscheidene bacteriën.Aan knoflook worden tal van medicinale eigenschappen toegeschreven. Helaas is er weinig wetenschappelijk onderbouwd en reproduceerbaar onderzoek gedaan. Toch wordt er al jaren aangenomen dat knoflook belangrijk is voor het lichaam. De oude Grieken gaven hun atleten knoflook voor ze deelnamen aan wedstrijden.
Allicine heeft een relatief laag kookpunt en verdampt dus meestal bij het verhitten van knoflook. Allicine is van nature ook vrij instabiel. De typische geur van knoflook is afkomstig van de afbraakproducten van allicine. Nadat je knoflook hebt geperst of geplet, kun je deze het beste nog even 10 minuten laten liggen voor het verwerken. De effectiviteit van de allicine is dan het best.
De volgende medicinale eigenschappen worden o.a. geclaimd voor knoflook: bloeddruk-en cholesterolverlagend, ontstekingsremmend, werkt als antioxidant, versterkt het immuunsysteem,
Knoflook bewaren
Knoflook kun je het beste op een droge, donkere plek op kamertemperatuur, in een afgesloten plastic doos bewaren. Koop bij voorkeur knolletjes welke in strengen bij elkaar zijn geboden. Door een knoop in de bladeren te leggen wordt voorkomen dat de knoflook uitdroogt. Je kunt knoflook zo ongeveer drie maanden bewaren. Zodra je er de eerste teentjes uithaalt kun je een knol nog maximaal een maand bewaren.
Knoflook olie
Hoewel er op het web nogal wat recepten staan om knoflook olie te maken is dit ten zeerste af te raden. Knoflook in olie op kamertemperatuur leidt tot de ontwikkeling van botulisme en dat is gevaarlijk. Wil je olie met knoflooksmaak hebben, verhit de olie dan in een pannetje met fijngesneden knoflook. Zeef de olie na afloop met behulp van een zeer fijne zeef. Gebruik de olie binnen 48 uur.