Amandelen helpen bij diabetes en cholesterol

Goed nieuws voor mensen die van amandelen houden. Recent onderzoek heeft aangetoond dat amandelen een positieve rol kunnen spelen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en cholesterolwaarden.

In de studie werden 65 volwassenen met prediabetes (een voorstadium van diabetes type 2) verdeeld in twee groepen. Allebei de groepen volgden zestien weken een dieet aanbevolen door de American Diabetes Association (ADA). In het dieet van de “amandelgroep” bestond 20% van de dagelijkse energie-inname uit amandelen (ongeveer 55 gram per dag), terwijl de controlegroep een notenvrij dieet volgde. Beide groepen aten gelijke hoeveelheden koolhydraten. Dankzij het gezonde dieet hadden beide groepen aan het eind van de studie lagere LDL-cholesterolwaarden (het slechte cholesterol) en een betere nuchtere glucosewaarde. Bij de amandelgroep daalde het LDL cholesterol echter meer. De nuchtere glucosewaarde daalde zelfs met 23,3% versus 19,2% bij de controlegroep.

Dagelijks twee eetlepels amandelen is dus gezond. Maar liever niet meer dan dat, want amandelen zijn calorierijk. 100 gram amandelen bevatten 573 kcal en 5,5 koolhydraten.

Bron: http://www.bloedsuiker.nl

(MB)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Amandelen helpen bij diabetes en cholesterol

  1. zirus

    Logisch dat dit gezond is. Vermeld dan wel, dat het onbehandelde noten zijn, waardoor de gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren intact blijven, omdat bekend is, dat ze anders vrij snel oxideren bij verhitting. Geoxideerde vetzuren en transvetten vormen vooral de basis van het slechte cholesterol, LDL, terwijl het goede LDL gevormd wordt met de echte onvervalste cis-vetzuren, zoals ze in de natuur groeien. Het “goede” HDL bestaat verzadigde vetzuren die een heel goede functie in de celmetaboliek hebben, en het overschot wordt via de gal naar de darmen afgevoerd voor hergebruik of definitieve afvoer.
    Het gezonde LDL wordt naar alle organen, spieren en zenuwen vervoerd om daar verbrand (geoxideerd) te worden voor nieuwe celopbouw, reparatie en productie van nuttige stoffen en behoud van de warmte die voor het goed functioneren nodig is.
    Ik wens ieder een juiste hoeveelheid noten toe voor een goede gezondheid.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>