Hoeveelheid transvet in Nederland niet zorgwekkend

De Nederlandse overheid maakt zich geen zorgen over transvet. Het Consumentenprogramma Kassa bestede in hun uitzending van afgelopen zaterdag aandacht aan de hoeveelheid ongezonde transvet in onze voeding.

Het gebruik van industriële transvetten is in Denemarken en een paar Amerikaanse staten verboden. In Nederland vindt de overheid dit niet nodig omdat er al veel gebeurt, zoals het advies van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad adviseert de inname van transvetten zoveel mogelijk te beperken met een aanvaardbare bovengrens van maximaal één procent van de totale dagelijkse energie-inname. Dat wordt aan de betrokken branches zelf overgelaten. Zo is er bijvoorbeeld een Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling en het Keurmerk Verantwoord Frituren.

Fabrikanten mogen wettelijk gezien, transvet niet vermelden in de voedingswaardetabel op de verpakking. Wel moet het gebruik van (gedeeltelijk) geharde of gehydrogeneerde plantaardige olie of vet altijd aangegeven worden in de ingrediëntendeclaratie. Is dit in de ingrediëntenlijst vermeld, dan zit er bijna altijd transvet in.

Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër voor D66, zet zich in voor de herziening van de verouderde regels voor etikettering op voedingsmiddelen. Hij heeft bij het Europese parlement een voorstel ingediend om het vermelden van transvetten op de voorkant van de verpakking te verplichten. De kans dat dit binnenkort verplicht is, is groot. Een ruime meerderheid in Brussel is voor verplichte vermelding.

Het verbod van transvet is volgens Gerbrandy niet nodig. Door het expliciet op het etiket vermelden, zal de industrie het zelf steeds meer verminderen, zo Gerbrandy.

Transvet is een vet dat nog slechter voor onze gezondheid is dan verzadigd. Het eten van te veel transvet vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Onlangs bleek uit onderzoek dat te veel transvet ook de kans op een depressie vergroot.

Bron: Healthylives.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>