Flesvoeding vs. borstvoeding

Na aanleiding van een promotieonderzoek van Jarno Janssen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, berichten de media dat borstvoeding niet beter zou zijn voor de relatie van moeder en kind dan flesvoeding. Het Voedingscentrum vindt het jammer dat door het onderzoek een eenzijdig beeld geschetst wordt van de voordelen van borstvoeding.

Het onderzoek richtte zich op het gehalte van cortisol in het bloed van de baby. Bij pijn en fysieke stress, zoals honger, kou of en inenting, komt het hormoon cortisol vrij. Bij kinderen die flesvoeding kregen waren de gehaltes cortisol even hoog als bij kinderen die borstvoeding kregen. De conclusie is dat borstvoeding niet beter is voor de moeder-kind-relatie.

Bij borstvoeding spelen ook andere stoffen een rol. Onder andere oxytocine, ook het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Oxytocine wordt aangemaakt bij huid-op-huid-contact bij borstvoeding. Hierdoor worden moeder en kind rustiger en ontspannen. Ook ervaren baby’s minder pijn, bijvoorbeeld wanneer ze een hielprik krijgen en direct er na borstvoeding krijgen.

Borstvoeding biedt veel gezondheidsvoordelen. Borstvoeding beschermt het kind tegen maag-darminfecties, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk. Ook zijn er aanwijzingen dat het astma, piepen op de borst en eczeem helpt voorkomen. Het Voedingscentrum blijft dan ook bij het standpunt dat borstvoeding de beste voeding voor een kind is.

Bron: Voedingscentrum.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>