Voordeel sporten in de kou: meer calorie-verbranding!

De winterse kou zal voor velen een ideaal excuus zijn om de deur niet meer uit te gaan. En daarmee om ook niet te gaan sporten. Daarom komt sportzorg.nl met tips om in winterse omstandigheden toch te sporten. “Als je de tips in acht neemt, kun je bijvoorbeeld prima hardlopen in de kou”, zegt Danny de Beer van Bureau Sportgeneeskunde.

1. Zoek ongelukken niet op. Als het echt te hard gevroren heeft en glad is, sla dan een training over.
2. Raadpleeg voor de zekerheid eerst een weersite voordat je op een winterse dag naar buiten gaat om te sporten.
3. Smeer bij ijzige kou onbedekte lichaamsdelen in. Vaseline doet bij koude wind wonderen. Vergeet ook je lippen niet in te smeren.
4. Sporters met een chronische ziekte of een slechte conditie hebben een verhoogd risico op koudeletsel. Maar iedere sporter heeft hier kans op.
5. Neem kou op in je trainingsprogramma. Je creëert geen tolerantie tegen kou, maar je doet ervaring op in hoe je ermee omgaat. Zorg voor vaste herstelmomenten om op temperatuur te komen.
6.Zorg voor minimaal drie lagen in je kleding tegen kou. De eerste twee lagen dienen ter isolatie, de derde houdt het weer buiten en kan vocht afvoeren. Deze laag gebruik je alleen bij pauzes of bij wind of regen. Voorkom dat je kleding verzadigd raakt met zweet en/of vocht.
7.In een koude omgeving verbruik je meer energie. Te weinig koolhydraten is funest voor zowel je warmtevoorziening als je training. Extra dranken en tussendoortjes kunnen een tekort voorkomen.Zo voel je je lekker fit met de feestdagen en houd je je gewicht onder controle.

Bron: http://www.metronieuws.nl

(MB)

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Voordeel sporten in de kou: meer calorie-verbranding!

 1. Gé Boelders

  Hoewel ik het er helemaal mee eens ben dat mensen zoveel mogelijhk moeten blijven sporten, heb ik wel mijn vraagtekens bij het toenemende calorie verbruik bij lagere temperaturen. Als veel- en weer-of-geen-weer-fietser weet ik dat gedurende de wintermaanden je lichaam een ‘winterstand’ inneemt die ervoor zorgt dat je prestaties verminderen. Je lichaam spaart bewegingenergie ten gunste ven je warmtehuishouding. Daarnaast wordt juist makkelijker vet vastgehouden, ook om het je lichaamm makkelijker te maken zich warm te houden.

  Al met al, ik denk niet dat er veel caloriewinst valt te halen door in de kou te sporten.
  Maar niet sporten vanwege de kou is nog veel erger, juist omdat je in de wintermaanden moeilijker opgeslagen energie aanspreekt!

  En bovenal, je voelt je na een uurtje buiten fietsen/wandelen/rennen veel beter dan na een dag binnen zitten. De kou, daar kleedt je je gewoon tegen.

    /   Reply  / 
 2. Maggie

  Let op,
  uit onderzoek blijkt dat vaseline op je gezicht juist helemaal niet goed is.
  Maggie

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>