Artritis en voeding (2)

In het vorige artikel kon je lezen dat sommige mensen met artritis en gewrichtspijn last kunnen hebben van planten van de nachtschadefamilie, vanwege het solanine dat hier in zit. Dit artikel gaat dieper in op solanine in voedingsmiddelen.

Enkele producten van nachtschadefamilie, die solanine bevatten, zijn aardappelen, tomaat, aubergine, paprika en ui.

Solanine is hittebestendig en wordt door koken niet afgebroken. Door verhitting wordt het solanine-gehalte echter wel lager. Een deel van de solanine lost op in het kookvocht.

Een groot deel van de solanine zit bij aardappelen net onder de schil en wordt dus verwijderd door schillen. Als aardappelen aan licht worden blootgesteld worden ze groen en neemt het gehalte en solanine toe. De groene kleur komt door de groene bladkleurstof en is op zich niet schadelijk. Het is echter wel een indicatie dat de hoeveelheid solanine in de aardappel flink toegenomen kan zijn.

bron: wikipedia(nl) en wikipedia (en)

(CB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>