Blauwe bessen en aardbeien

Het is weer zomer. Dit zorgt voor een verschuiving in aandacht naar andere soorten fruit. Zo staat momenteel het zachtfruit, zoals de aardbei en de blauwe bes volop in de belangstelling. Zowel internationaal als in Nederland is ondezoek gedaan naar deze fruitsoorten. Tijdens het symposium ‘Waar voor je gezondheid’ in Venlo stonden deze fruitsoorten volop in de belangstelling.

Antioxidanten
Zowel de blauwe bes als de aardbei bevatten een vrij hoog gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten zijn in staat vrije radicalen te neutraliseren. Te veel vrije radicalen zijn schadelijk doordat de moleculen zeer gemakkelijk reacties aan kunnen gaan met bijvoorbeeld het DNA. Dit kan leiden tot ontregeling van de celding en dus tot kanker. De belangrijkste antioxidanten in de blauwe bes en aardbei zijn anthocyanen en vitamine C.  In de blauwe bes zitten meer anthocyanen, in de aardbei meer vitamine C. Anthocyanen, een plantaardige kleurstof, zorgt voor de blauwe en rode kleur van de bes en de aardbei.

Gezondheidseffecten

Theo de Kok, verbonden aan Universiteit Maastricht, vond dat schadelijke effecten met 20% afnam door het nuttigen van blauwe bessen. Ook hier blijkt dat mensen met bepaalde erfelijke eigenschappen gevoeliger zijn voor het beschermend effect tegen DNA-beschadigingen dan andere.

Interessant is dat er ook is gekeken naar het effect van verhitting op de werkzaamheid van anthocyanen. Hans Helsper van Wageningen Universiteit en Researchcentra boog zich over die vraag. “Als we de blauwe bes in verse toestand bewerken, zien we na korte verhitting, zoals bijvoorbeeld bij het maken van vlaaivulling gebeurt, weinig verschil in de totale antioxidantcapaciteit en het gehalte aan anthocyanen, de belangrijkste antioxidanten in de blauwe bes.”

Geja Hageman van de Universiteit van Maastricht heeft onderzocht welk effect de aardbei kan hebben op mensen met overgewicht en ouderdomsdiabetes. Een van de conclusies is dat de “consumptie van aardbeien de ontstekingsrespons in het bloed vermindert. Aardbeien kunnen daarbij een verslechtering van de vaatfuncties in mensen met overgewicht en beginnende ouderdomsdiabetes tegengaan.”

Daarnaast richtte het onderzoek zich ook op DNA-schade door vrije radicalen. Hageman: “Na twee weken interventie met aardbeiensmoothies blijkt dat bij de onderzochte groep mensen de DNA-schade in witte bloedcellen significant is gedaald. Waarschijnlijk is die daling het gevolg van de verminderde productie van vrije radicalen bij ontstekingsprocessen.

Een lekker recept met blauwe bessen en aardbeien? Kijk dan naar ons blogbericht: ” recept: Lekkere WK vlag!”

bron: waar voor je gezondheid

(CB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>