Fastfood maakt depressief

Mensen die regelmatig vetrijke voeding, kant-en-klaar maaltijden en zoetigheden eten, hebben 60 procent meer kans op een depressie dan degenen die veel vers fruit, groenten en vis op het menu hebben staan.

fastfood

Mentale gezondheid
Het onderzoek bestudeerde de gegevens van 3.486 mannen en vrouwen van ongeveer vijftig jaar. Ze vulden allemaal een vragenlijst in over hun eetgewoonten en moesten zelf hun mentale gezondheid beoordelen gedurende vijf jaar. Daaruit bleek dat degenen die de meeste kant-en-klare maaltijden aten, 58 procent meer kans hadden op een depressie.

Beschermende stoffen
De onderzoekers denken dat er verschillende redenen zijn voor de beschermende effecten van een gezond dieet. Het hoge niveau van antioxidanten in fruit en groenten beschermen tegen depressie, ook folium in broccoli, kool, spinazie, linzen en kikkererwten is gezond. Veel vis eten is beschermend vanwege het hoge niveau van poly-onverzadigde vetzuren. Maar het zou ook kunnen dat dit effect veroorzaakt wordt door gevarieerd dieet met tal van verschillende voedzame stoffen in plaats van een erg eenzijdig dieet.

Extra druk
Professor Eric Brunner: “Het omgekeerde is ook mogelijk, slechte eetgewoonten zetten je lichaam extra onder druk. Als je veel dingen eet die je bloedsuikerspiegel verhogen, is dat niet goed voor je bloedvaten en heeft dit effect op je hersenen. Sport is ook van belang als je een depressie wil bevechten, maar je eetpatroon speelt eveneens hierbij een heel belangrijke rol.” Andrew McCulloch: “We zijn bezorgd over de mensen die geen toegang hebben tot verse voeding of die ergens leven waar enkel fastfood restaurants zijn.”

Bron:http://hln.be

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Fastfood maakt depressief

  1. MetaBool

    Hebben we het over een vetrijke voeding, een voeding met een hoog gehalte aan geraffineerde ingrediënten of over een suikerrijke voeding? Daar zit nogal wat verschil tussen.
    |
    Gooi alles op een grote hoop wat momenteel als ongezond wordt beschouwd en je bent over een volstrekt onwetenschapelijk rookgordijn aan het kletsen waarvan ik me afvraag wat je er mee duidelijk wilt maken. Hier kan ik niets mee. Het is puur non-nieuws.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>