Eetstoornis bij dochter veroorzaakt door dieet van moeder?

Uit een recent Brits onderzoek blijkt dat de moeder het meeste invloed heeft op het zelfbeeld van haar dochters. Moeders die op dieet zijn kunnen het risico op een eetstoornis bij hun dochters verdubbelen.

Zorgen om gewicht
Een enquête bij 500 meisjes van 12 tot 18 jaar toonde aan dat zes procent van hen een eetstoornis had. Dat stijgt naar 10 procent bij degenen waarvan de moeder op dieet is. Bij 56 procent van de tienermeisjes is de mama op dieet, terwijl 68 procent van hen het lichaam van hun moeder als normaal beschrijven. Ook bleek dat meer dan de helft van de tienermeisjes al eens op dieet ging. Dat aantal nam eveneens toe naar 59 procent bij een moeder die op haar eetgewoonten lette. Ongeveer acht op de tien meisjes maakt zich zorgen over haar gewicht, bij één op vijf gaf een familielid al kritiek op hun lijn.

Constant op dieet
Negen procent van de tienermeisjes zegt dat ze constant op dieet is, een cijfer dat verdrievoudigde bij meisjes waarvan hun familie hun gewicht bekritiseert. Bijna vier op tien zegt dat hun moeder de grootste invloed heeft op hoe hun zelfbeeld. Twee derde van hen zegt dat ze haar mama al hoorde klagen over haar eigen gewicht.

Kinderen leren van ouders
Redactrice Annabel Brog van tienermagazine zegt dat meisjes zwaar beïnvloed worden door de kijk van de familie op diëten en eten. De Britse psychologe Amanda Hills: “Kinderen leren van hun ouders hoe zich te gedragen. Eten wordt een probleem wanneer de moeder niet met de rest van het gezin eet of wanneer ze een aparte maaltijd bereidt voor zichzelf. Een ouder op dieet zal bepaalde voeding bestempelen als slecht of verkeerd, wat kan leiden tot een ongezonde kijk op eten. Tieners zijn makkelijk beïnvloedbaar en als de moeder ze geleidelijk aan bekritiseert, heeft dat een slechte invloed op hen. Als een mama zichzelf dik noemt, zal het niet lang duren voor haar dochter dat ook doet. Ongeveer de helft van mijn patiënten met een eetstoornis zegt dat er eetproblemen in de familie zijn.”

Bron: HLN.be

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>