Voeding voor een goed humeur

Wetenschappers bestuderen al lang het veband tussen wat we eten en hoe we ons voelen. Zo groeit het bewijs dat de eetgewoonten de metabolisme en de chemie in onze hersenen verandert, wat het energieniveau en humeur ten goede komt. Hier vindt u de voedingsmiddelen die u vrolijker maken.

Granen
Koolhydraten zijn belangrijk voor het energiepeil en humeur. Ze zijn de favoriete bron van energie van het lichaam, ze verhogen het niveau van serotonine. Vermijd snoep, want suiker doet de bloedsuikerspiegel pieken en weer dalen, wat leidt tot vermoeidheid en humeurigheid. Volkorenproducten als donker brood, bruine rijst en granen zijn een betere bron van koolhydraten. Het lichaam neemt dit trager op en ze houden de bloedsuikerspiegel en energieniveau stabiel.

Noten
Noten zijn niet alleen rijk aan proteïne, ze bevatten ook magnesium, een mineraal dat belangrijk is voor de omzetting van suiker naar energie. U vindt deze stof ook in granen en vis.

Mager vlees
Mager varkens- of rundsvlees, wit vlees van kip of kalkoen zijn een gezonde bron aan proteïne. En ze bevatten een stof die het niveau van dopamine, een gelukshormoon, verhoogt. Vlees bevat ook veel vitamine B12, wat helpt tegen slapeloosheid en depressie.

Vette vis
Vette vis als zalm bevat veel omega-3-vetzuren. Deze helpen depressies te bevechten, maar ze zijn ook goed voor het hart. Deze vetzuren zitten ook in noten en donkergroene bladgroenten.

Chocolade
Enkele stukjes zwarte chocolade geven meer energie en zijn goed voor het humeur. Het ingrediënt theobromine is daar verantwoordelijk voor.

Ontbijt
Het ontbijt overslaan is niet goed voor het humeur. Uit onderzoek blijkt dat degenen die dagelijks de ochtend starten met een stevige maaltijd meer energie en een beter humeur hebben overdag. Het beste ontbijt bevat veel vezels, granen en goede vetten.

Regelmatig eten
Door regelmatig te eten, houdt u uw bloedsuikerspiegel, energiepeil en humeur stabiel. Eet om de drie, vier uur kleine maaltijden of snacks, dat is beter dan enkele grote maaltijden op een dag.

Sport
Ook regelmatig bewegen is goed voor het humeur en de energiepeil. Zelfs een korte wandeling kan al meer energie geven. Hoe meer u sport, hoe beter. Daarnaast beperkt het ook je risico op een depressie en verandert het de fysiologie van het lichaam, waardoor u tijdens de dag meer energie hebt.

Don’ts
Koffie en energiedranken geven het lichaam voor een korte periode wel wat extra energie, maar ze zorgen na de piek voor een extreme daling, wat het humeur niet ten goede komt.

Bron: HLN.be

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Voeding voor een goed humeur

  1. MetaBool

    Net een discussie gehad over de kleur van brood en wat staat hier? “Donker brood is een goede bron van koolhydraten…” Jaja, staat er ‘volkorenbrood’ bij maar onderstussen staat de onschuldige consument weer op het verkeerde been.
    |
    Overigens heb je helemaal niet zoveel koolhydraten nodig als wordt gesuggereerd. Integendeel, veel zwaarlijvigen zijn zelfs puur koolhydratenverslaafd. Die zijn veel beter gebaat bij koolhydratenbeperking waardoor je significant meer energie krijgt.
    |
    Dat ‘magere vlees’ komt uiteraard ook uit de vetfobische hoek. Word wakker en hou op met die grijsgedraaide, achterhaalde mantra’s!

      /   Reply  / 
  2. Dhr. D.W. Kievit

    Cocabladeren maken mij ook heel gelukkig.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>