Knoflook is gezond!

Canadese wetenschappers hebben een eerste stap gezet in het vinden van een chemische verklaring voor de gezondheidseffecten van knoflook.Na aanleiding van hun onderzoek stelden zij namelijk vast dat het sterk antioxidantieve effect van knoflook verband houdt met de stof allicine. (Antioxidanten voorkomen dat in het lichaam gevormde vrije radicalen schade kunnen aanrichten door deze weg te vangen. Vrije radicalen worden gevormd als gevolg van blootstelling aan bijv. roken, milieuverontreiniging, straling. Vitamine C en E zijn bekende antioxidanten.) Allicine is niet aanwezig in verse knoflook maar wordt pas gevormd als deze wordt geperst, gehakt of gekauwd. Dit maakt de cellen kapot waardoor het enzym allinase vrijkomt dat voor de vorming van allicine nodig is.

Maar het allicine zelf blijkt toch niet het positieve effect te geven. Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van synthetisch geproduceerd allicine. De onderzoekers vonden een zeer sterke antioxidant in de vorm van sulfeenzuur, een afbraakproduct van allicine. De stof lijkt de belangrijkste verklaring te vormen voor het krachtige antioxidatieve effect van knoflook, aldus de onderzoekers.

Bron: Tijdschrift ´Fit met voeding´

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>