Verband tussen depressie en buikvet bij ouderen aangetoond

Ouderen met depressieve klachten ontwikkelen meer buikvet dan ouderen zonder depressie. Onderzoekers van VU medisch centrum tonen dit voor het eerst aan in een groot bevolkingsonderzoek over vijf jaar.

 

 

Buikvet is een risicofactor voor diabetes en hart- en vaatziekten. De resultaten van dit onderzoek geven inzicht in het verband tussen depressie en deze levensbedreigende ziekten.
Nicole Vogelzangs, onderzoeker bij VUmc en GGZ Buitenamstel, bestudeerde voor dit onderzoek de gegevens van 2088 ouderen in de leeftijd van 70 tot 79 jaar.

Volgens Vogelzangs zijn er verschillende verklaringen voor de toename van buikvet: ‘Chronische stress en depressie kunnen bepaalde hersendelen activeren en leiden tot een verhoogde aanmaak van cortisol. Dit hormoon stimuleert de opslag van vet in de buikholte. Een andere verklaring is dat depressieve mensen een ongezondere levensstijl ontwikkelen en daarmee een ander eetgedrag.’

Bron:http://www.bloedsuiker.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>