Voedingstips en recept voor Pesach

 

Het duurt nog even, maar binnenkort is het Pesach (Joods Pasen). Hierbij wat tips:

Aandachtspunten:

- Klap de matse dubbel, zodat je minder beleg nodig hebt.

- Een ongerezen paasbroodje is een goede variatie. Ze zijn voedzaam en je hebt minder beleg nodig.

-Als beleg kun je nemen: jam, geraspte kaas, light smeerkaas, fromage frais 0%, Hüttenkäse (5%),magere vleeswaren of mager aangemaakte tonijn,- eier- of avocadosalade.

- salades kun je aanmaken met: mayonaise light en eventueel vermengd met wat magere yoghurt.

- Wees matig met roomboter of margarine op de matses. Bij smeerbaar beleg is het niet nodig.

-Bij de warme maaltijd kun je de gewone hoeveelheden aanhouden. Tevens mag een mager voorafje (stukje gefilte fish) en een kopje magere soep. Als nagerecht mag je bijvoorbeeld twee gremsjelies.(soort platte oliebol van o.a. matzes met rozijnen, suiker  en kaneel)

Mocht je twee keer warm eten op een dag, let dan wel op de hoeveelheid vlees en aardappelen. Vul de maaltijd aan met groenten en/of rauwkost.

- Als koolhydraat component kun je aardappelen nemen in verschillende variaties, zoals gekookt, gepoft, gepureerd, kugel

- Als ontbijt kun je ook een schaaltje magere yoghurt met eventueel wat stukjes fruit erin nemen.

- In plaats van suiker, kun je in bepaalde gevallen ook Natrena zoetstof (poeder of vloeistof) gebruiken.

ONGEREZEN PAASBROODJES Ingrediënten:

3 eieren

2½ dl water

150 gram fijn verkruimelde (volkoren)matses

75 gram aardappelmeel

2 theelepels zout

mespuntje peper

2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie

Werkwijze:

Vermeng de eieren in een kom met het water, de verkruimelde matses, het aardappelmeel, het zout en de peper. Klop het mengsel met een mixer of met een garde goed door elkaar. Voeg de olie toe en klop het deeg nog 2 minuten.

Leg bakpapier op de bakplaat en verdeel hierop het deeg in kleine bolletjes of in kleine bakvormpjes.

Bak de ongerezen broodjes ca. 15 minuten in een op 225°C voorverwarmde oven. Verlaag de oven temperatuur tot 175°C en bak de ongerezen broodjes nog ca. 30 minuten tot ze gaar en lichtbruin zijn.

Serveer de broodjes warm bij voor- of hoofdgerechten of geef ze als ontbijt en/of lunch broodjes.

(8 broodjes)

Een koshere pesach toegewenst!

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>