Diabetes en alcohol

alcoholEen koel biertje op het terras, een glas rosé tijdens de barbecue of een wijntje bij het eten op uw vakantiebestemming. Als de zon zich van haar beste kant laat zien, drinken meer mensen samen een glaasje. Gezellig, als u tenminste niet verrast wordt door een vervelende hypo (te lage bloedsuiker). Het is daarom goed om te weten wat het effect van alcohol is op uw bloedglucosewaarden. Met die kennis blijft het genieten, zo’n glaasje.

Af en toe genieten van een glaasje alcohol kan best. Toch is het algemene advies met mate te drinken en vooral niet dagelijks om gewenning te voorkomen. Mannen wordt geadviseerd om maximaal één à twee glazen alcohol per dag te drinken. Bij vrouwen ligt het maximum op één glas per dag.

 

Bij overgewicht of een hoge bloeddruk is het slim om de alcoholconsumptie verder te beperken. Alcoholische dranken leveren energie (calorieën) en verder (nagenoeg) geen andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Bij mensen die meerdere consumpties per dag drinken, kan de bloeddruk stijgen. Het effect is omkeerbaar: als u minder alcohol gaat drinken, zakt de bloeddruk weer.

Aandacht voor hypo’s
Alcohol kan, zeker in combinatie met bloedglucoseverlagende medicatie, een bloedglucoseverlagend effect hebben. Hoe werkt dit? Uw lever is een belangrijk orgaan. Het helpt onder andere bij het op peil houden van uw bloedglucosewaarden én is belangrijk bij het ‘opruimen’ van alcohol uit uw lichaam. Als u geen alcohol drinkt en uw bloedglucose daalt, dan komt uw lever in actie. De lever maakt glucose uit eiwitten en vetten. Dit wordt nieuwvorming van glucose genoemd (gluconeogenese). De lever stuurt deze nieuwe glucose uw bloed in om uw bloedglucose te verhogen. Als u echter iets met alcohol drinkt, gaat daar eerst alle aandacht van de lever naartoe. Uw lever probeert de alcohol zo snel mogelijk op te ruimen omdat alcohol voor het lichaam een giftige stof is. De nieuwvorming van glucose komt op de tweede plaats. De lever heeft dan immers even geen tijd. De kans op een hypoglykemie wordt hierdoor verhoogd. Dit effect kan enkele uren aanhouden en is groter wanneer u alcohol gebruikt zonder maaltijd, wanneer de glycogeenvoorraden zijn uitgeput, bijvoorbeeld na het sporten of wanneer u grotere hoeveelheden alcohol consumeert.

In de praktijk
Het is belangrijk om extra koolhydraten te nemen als u iets met alcohol drinkt en er geen maaltijd bij gebruikt. Als u insuline gebruikt, is het soms mogelijk om uw insuline aan te passen. Voor uw gewicht is dit gunstiger, omdat u dan niets extra’s met koolhydraten hoeft te snacken.

Sommige alcoholische dranken bevatten koolhydraten. Denk maar aan een glas zoete witte wijn of een glas bier. De koolhydraten in dit soort dranken zorgen meestal eerst voor een stijging van uw bloedglucosegehalte. Later is de kans groot dat uw bloedglucose daalt door de alcohol. En bij dranken met weinig tot geen koolhydraten, zoals droge witte wijn, zal uw bloedglucose vooral dalen. Ga hierbij liever niet alleen op uw gevoel af. Soms is het verschil tussen aangeschoten zijn en de voortekenen van een hypo moeilijk uit elkaar te houden. Controleer zeker ook uw bloedglucose als u een meter heeft om te zien hoe uw lichaam reageert. Signaleert u een daling? Eet dan iets met koolhydraten, bijvoorbeeld enkele toastjes of stokbrood zodat uw bloedglucose niet té laag wordt.

Alcohol en metformine
Op de bijsluiter van metformine kunt u lezen dat grote hoeveelheden alcohol in combinatie met metformine wordt afgeraden vanwege de kans op een melkzuuracidose. Hierbij verandert de zuurgraad van het bloed.

SU-derivaten
Slikt u een sulfonylureumderivaat (SU-derivaat zoals tolbutamide en glimepiride) in verband met diabetes? Dan kan (veel) drank vervelende bijwerkingen geven. Denk aan opvliegers of flinke hypo’s die lang aanhouden. Het is ook goed om te weten dat alcohol de werkingsduur van deze tabletten kan verlengen. Het gevolg kan zijn dat u pas veel later en totaal onverwacht een hypo kunt krijgen. Uw huisarts of behandelend team kan u altijd informatie en tips geven als u diabetesverlagende medicatie gebruikt en daarnaast af en toe wilt genieten van een alcoholisch drankje.

Alcohol om diabetes type 2 te voorkomen?
Verschillende onderzoeken laten zien dat een matige alcoholconsumptie het risico op diabetes type 2 kan verlagen. Matige alcoholconsumptie past daardoor in een gezonde leefstijl om de kans op diabetes type 2 te verlagen. Niet gewend alcohol te drinken? Dan wordt niet aangeraden om nu ineens wel te gaan drinken om het risico op diabetes type 2 te verlagen. Er zijn namelijk ook andere leefstijlfactoren die het risico reduceren. U kunt hierbij denken aan gezonder eten, meer bewegen en stoppen met roken.

Bron: http://www.bloedsuiker.nl

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>