Wat te doen bij een hypo (laag bloedsuiker)?

De klachten bij een hypo zijn voor iedereen anders: onder andere trillen, zweten, vermoeidheid, honger of een wisselend humeur kunnen optreden. Welke klachten u ook heeft, een hypo is vervelend. Het zou mooi zijn als u deze lage bloedglucosewaarden zoveel mogelijk kunt voorkomen. En als u toch een hypo heeft, is het prettig en belangrijk om zo snel mogelijk weer een normale glucosewaarde te krijgen.

De officiële naam voor een hypo is ‘hypoglykemie’. Een hypo is een lage bloedglucosewaarde en daarop reageert het lichaam met trillen, zweten, hoofdpijn, duizeligheid, een verminderde concentratie, moe, honger of een wisselend humeur. Een deel van de verschijnselen, met name trillen en zweten, wordt veroorzaakt door het stresshormoon adrenaline. Dit hormoon wordt bij een hypo door de bijnier uitgescheiden. Andere symptomen geven aan dat de hersenen niet meer optimaal functioneren. Hersenen hebben namelijk altijd glucose nodig om te kunnen werken. Wordt de bloedglucose laag dan zijn wazig zien, vermoeidheid, concentratiestoornissen, hoofdpijn, verwardheid en in ernstige gevallen zelfs coma het gevolg.

Suf reageren
Doordat de hersenen niet adequaat werken, kunnen mensen met deze klachten vaak niet de link leggen tussen een hypo en wat ze moeten doen om hun bloedglucosewaarde te laten stijgen. Het is dan prettig als mensen in de omgeving weten wat ze moeten doen. Bij een ernstige hypo kunt u verward en suf reageren en zelfs in een coma raken.

Onder de 3,5 – 4 mmol/l
We spreken van een hypo als de bloedglucose onder de
3,5 – 4 mmol/l is. Wanneer iemand last heeft van een hypo varieert per persoon. Sommigen hebben pas klachten bij een bloedglucose van 3,3 mmol/l anderen voelen zich duizelig en gaan trillen bij een bloedglucose van 4,0 mmol/l. Soms ontbreken zelfs de door adrenaline veroorzaakte waarschuwingssymptomen en treedt de bewustzijnsstoornis onverwacht op.

Wanneer
Bij insuline, sulfonylureumderivaten en meglitiniden (zie kader hieronder) bestaat de kans op het krijgen van hypo’s. En hoe beter u ingesteld bent, hoe meer risico. Daarnaast zijn er andere factoren die tot een hypoglykemie kunnen leiden:

• gebruik van alcohol;
• extra lichamelijke beweging;
• te laat eten of te weinig koolhydraten eten zonder aanpassing van de medicatie;
• gebruik van te veel bloedglucoseverlagende medicijnen;
• gewichtsverlies.

Probeer altijd na te gaan wat de oorzaak was van de hypo. Zo kunt u nieuwe hypo’s in de toekomst misschien voorkomen. Soms is het nodig uw medicijnen of voeding aan te passen. Laat het uw behandelend team dus weten als u vaak last heeft van hypo’s.

Diabetesmedicatie met hypo’s als bijverschijnsel

• Insuline; regelt de opname van glucose in de lichaamscellen.
• Sulfonylureumderivaten (SU-preparaten); stimuleren de insuline-afgifte in de alvleesklieer. Voorbeelden zijn tolbutamide, glibenclamide, Diamicron® (ook verkrijgbaar als gliclazide) en Amaryl® (ook verkrijgbaar als glimepiride).
• Meglitiniden; stimuleren de insuline-afgifte in de alvleesklier. Een voorbeeld is NovoNorm® (met als werkzame stof repaglinide).

Als een naam met een hoofdletter en ® erachter is geschreven betreft het een merknaam van het medicijn. Begint de naam met een kleine letter en staat er geen ® achter, dan is het de werkzame stof van het medicijn. In de praktijk worden merknamen en de namen van de werkzame stoffen door elkaar gebruikt.

Geen echte hypo
Heeft u wel eens het gevoel gehad een hypo te hebben terwijl uw bloedglucose toch ruim boven de 5 mmol/l lag? Dat kan. Zeker bij mensen die langere tijd hoge bloedglucosewaarden hebben gehad. Bijvoorbeeld door een slechte instelling of vóór het stellen van de diagnose diabetes. Hypoklachten bij een goede bloedglucose wordt ‘pseudo-hypoglykemie’ genoemd. Voor uw lichaam lijkt het een hypo omdat het gewend was aan hogere waardes en die als normaal beschouwde, terwijl een normale glucose als te laag wordt ervaren. Ook een zeer snelle daling van de glucose kan zo’n gevoel teweeg brengen. Gun uw lichaam dan de tijd om weer te wennen aan goede bloedglucosewaarden. Hoe moeilijk ook, probeer geen extra glucose te nemen. Als u bij een pseudo-hypo wel extra glucose neemt, krijgt u weer te hoge waarden en went uw lichaam niet aan een normale bloedglucose. Het is dus belangrijk om uw bloedglucose te controleren om zeker te zijn dat u een hypo heeft. Bij een bloedglucose van 5 mmol/l kan er echt niks misgaan.

De oplossing
Om een hypoglykemie snel op te lossen is 15 tot 20 gram aan snel opneembare koolhydraten nodig. De voorkeur gaat uit naar glucose. Om uw bloedglucose met zo’n 3 mmol/l te laten stijgen is ongeveer 20 gram glucose nodig. Door uw bloedglucose te meten, weet u of deze richtlijn ook voor u opgaat.

20 gram glucose zit bijvoorbeeld in:
• 40 ml limonadesiroop (geen light), aangevuld met water;
• 200 ml gewone frisdrank;
• 7 glucose-, druivensuiker- of dextrosetabletten.

Door de extra glucose stijgt uw bloedglucosegehalte weer. Dit effect is echter van korte duur: in het algemeen maximaal twee uur. Als het nog langer dan twee uur duurt voor u een volgende maaltijd eet, kan het nodig zijn extra koolhydraten te gebruiken in de vorm van een koolhydraatrijk tussendoortje. Ook kunt u uw bloedglucose nog een keer meten om te zien of zo’n extra tussendoortje nodig is.

Neem niet meer dan nodig
Het is een goede gewoonte om niet meer koolhydraten te gebruiken dan u nodig heeft om uit de hypo te komen. Als u meer koolhydraten tot u neemt dan uw lichaam nodig heeft zal de glucosewaarde weer te hoog worden. Als u dit vaak doet kan uw gewicht hierdoor stijgen. En dat is jammer.

Praktisch stappenplan
Deze stappen helpen u bij een hypo:

  1. Stop met datgene waarmee u bezig bent en controleer uw bloedglucose;
  2. Neem bij een hypo 15 – 20 gram koolhydraten, bij voorkeur in de vorm van limonadesiroop, dextrosetabletten/glucosetabletten/druivensuikertabletten of frisdrank (geen light);
  3. Controleer uw bloedglucose opnieuw na vijftien à twintig minuten. Als uw bloedglucose nog te laag is, heeft u meer glucose nodig;
  4. Neem een tussendoortje met koolhydraten als de volgende maaltijd langer dan twee uur op zich laat wachten;
  5. Ga na wat de oorzaak kan zijn geweest van de hypo;
  6. Neem contact op met uw arts of verpleegkundige als u vaker hypo’s heeft, of als de hypobehandeling niet goed lukt.

Bron:http://www.bloedsuiker.nl

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Wat te doen bij een hypo (laag bloedsuiker)?

  1. kiddie

    geweldig!

      /   Reply  / 
  2. Harm

    Dit is nu eens een duidelijke blog wat betrefd hoe om te gaan met een HYPO

      /   Reply  / 
  3. anoniem1

    Ik had vanmorgen een hypo, toen ik na diepe irritaties en een hoog oplopende woordenwisseling weer terug aan het werk ging. Nadat ik weer enigszins bedaard was, voelde ik mij verminderd geconcentreerd, wazig, onzeker, ik had een koude hand, was lichamelijk gespannen en met praten was ik er niet helemaal meer bij. Ook een rondje lopen had geen positief effect. Toen mij te binnen schoot, dat het wel eens aan m’n bloedsuiker kon liggen, heb ik een kop thee met suiker + 2 chocolaatjes genomen. Dat hielp voor het eerste. Een uur daarna mijn 2 lunchbroodjes thuis opgegeten. Sindsdien gaat het langzaam beter, heb gelukkig een snippermiddag en lig nu lekker in bed om nog een beetje bij te komen, misschien doe ik zo nog even een klein reset-dutje. Ik krijg er toch wel een klap van.
    Heel soms heb ik dit, zo 0, 1 of 2x per jaar. Ik heb er ook wel eens hyperventilatie bij gehad van de schrik, want je merkt toch dat iets niet in orde is in je hoofd en ik “denk” dan gelijk aan het ergste.
    Nu dat ik bewust suiker heb ingenomen en een broodje en omdat het al jaren sporadisch opduikt, weet ik nu zeker wat de oorzaak is: HYPO.

      /   Reply  / 
  4. monique bolen

    ik sukkel reeds een paar maanden met een telage bloedsuiker siegel wat ik ook eet of drink weinig helpt,

      /   Reply  / 
  5. Toos

    Misschien kijken naar kalium tekort ? gevolg suiker-en vochtbalans ontregeld!!!, hartklachten, hartstilstand, spier-en gewrichtsklachten,oedeem, etc

    kan door, diabetesmedicatie, laxeermiddelen,bloeddrukverlagers, plasmedicatie,bij oedeem verhoging plasmedicatie !!??, logisch toch? diarree, overgeven,
    zo ook vit b12 tekort, door cholesterolverlagers, stress, antibiotica ruim 30 klachten,!!waaronder ook suiker ontregeld!! oedeem, exzeem,stemmingswisseling, spier en gewrichtsklachten, maag-en darmstoornissen oor- en óogklachten.

    maar kan nog door andere tekort aan vitaminen en belangrijke mineralen,

    -Vitaminen K2 goed voor b.v.bloedvaten en nog andere belangrijke functies,

    te weinig vet,dus vit A en D tekort=
    - “Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?”
    gezonde vetten zijn kokosolie/vet,(extra viergine,NIET de kleurloze, want daar zijn alle goede stoffen uit) smeren,bakken en braden en huid,en nog voor vele gezondheidsklachten
    -Olijfolie, roomboter, zaden en noten,avocado

    -Slecht zijn de margarines/halvarines en vooral BECEL

    -becelmythe
    -ervaringen cholesterolverlagers
    -cholesterol heb je nodig!! “de cholesterol leugen” prof.dr Walter Hartenbach
    –Cholesterolmythe ” totale waarde moet tussen 5-8 zijn !! te laag is slecht, voor hart en vaatziekten
    -dr. Gert Schuitemaker
    -Cardioloog M Rietheide

    hoop dat u er iets mee kunt, alleen de meesteartsen werken niet me

    “Waarom kokosolie/vet?”

    -Stichting vit B12 tekort”
    -ortho.nl
    -natuurdietist
    -

      /   Reply  / 
  6. Tinie

    Wat te denken van ASPARTAAM (veriftiging) en alle andere zoetstoffen!!
    zit in alle light-en suikervrije produkten en zogenaamde gezonde zuivelprodukten en frisdrank en hartige!! voedingsmiddelen,
    je wordt er ook dik van en het geeft 92 klachten,!!! waaronder ook je suikerontregeling, maar je krijgt er ook diabetes !! van.

    –Äspartaamvergiftiging”
    -E-nummers” ruim 300!!

    veel over te vinden hier op internet

    beterschap !!

      /   Reply  / 
  7. Ellie

    Vit b12 tekort kan ook door narcose,maagzuurremmers,prednison,zwangerschap,reumamedicatie, depressiva, diabetesmedicatie, verdovingen, maag-en darmklachten,(wordt de vit niet opgenomen)

    voor ervaringen, symptomen en behandeling( komt erg precies, anders verergeren de symptomen weer)

    Stichting vit b12 tekort”
    Hendrik de Jong”

    de waarde moet minstens 300 zijn het liefst veel hoger,Dus altijd de uitdraai vragen.
    de artsen weten dit niet, wordt ze niet geleerd in de opleiding

    er zijn internisten die zijn gespecialiseerd, in leleystad en utrecht, misschien ook elders.

    verder zie Ortho.nl

      /   Reply  / 
  8. maria

    hallo ik ben maria en ben byna 40 jaar ik wordt zeker wel 2x in de maand
    als ik slaap zweeterig en trillend wakker en heb dan geen honger maar moet iets eten om het weg te krygen en ben zo gespannen en spierpyn wie weet wat dat is of heeft ook wel zo iets gehad gr maria

      /   Reply  / 
  9. Ank

    hallo maria,

    Ik denk dat je de hierboven reakties eens rustig moet lezen;

    betreft Aspartaam, om uit te proberen zoetjes en alle light en suikervrij en vetvrij en zoetstoffen, Vermijden !!!!!!

    -Vitaminen b12 tekort!!!
    -te weinig vet!!!!!!!
    “Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?”

    -Kokosplein.nl

    -Becelmythe
    -te laag cholesterol, cholesterolverlagers verlagen ook de goede
    cholesterol
    -”De cholesterol leugen: prof. dr Walter Hartenbach

    - Margarine versus boter”

    - Dr Russell Blaylock/ Cholesterol, Aspartaam,Zoetstoffen, Smaakversterkers

    “Wij worden wakker”- Gezondheid/Voeding

    en verder
    http://www.vageklachten.ashrama.nl

    Vitaminen b12 tekort.nl
    ruim 30 klachten, b.v. spier- en gewrichtspijn, gespannen gevoel,
    Depressief, Psygische en neurologische klachten

    Oorzaken staan bij
    bovengenoemde reakties van Toos en Ellie beschreven!!

    zoals; door de meeste Medicatie, Narcose,Roken, Stress
    en ook heel veel andere vitaminen en mineralen tekort!!
    Kalium en Magnesium, vitaminen C D

    “Natuur Dietisten Nederland

    boekjes van dr Gert Schuitemaker:

    ” Nieuw licht op vitaminen D en chronische ziekten”
    “Gewrichten en voeding”
    “Het gouden boekje voor de gezondheid”

    -”Het fitmetvoeding Kookboek”

    Ik raad u aan om eens naar deze artsen te gaan, die zich meer in deze dingen verdiepen:

    Dr Auwerda internist in ziekenhuis lelystad
    Dr Soeters internist AMC
    Dr Hans Reijnen in Deurne (N-Br)

    of naar een ERKENDE Orthomolculaire arts in uw omgeving, deze (huis)artsen hebben doorgeleerd om ook naar voeding en oorzaken te kijken.

    Heel veel beterschap

      /   Reply  / 
  10. Maria

    Hallo Maria,
    Mijn vader had soortgelijke klachten. Hij is heel blij met Belvita koekjes.Deze koekjes helpen bij hem echt en liggen nu ook op zijn nachtkastje, voor het geval dat! Proberen kan altijd!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>