Diabetes type 1 en coeliakie genetische overeenkomst

De genetische oorsprong van diabetes type 1 en coeliakie (overgevoeligheid voor gluten) komt deels overeen. Dat ontdekten Britse onderzoekers. Het is bekend dat veel mensen met diabetes type 1 ook coeliakie hebben, en omgekeerd. Dit genetische onderzoek wijst in de richting van een gezamenlijke oorzaak voor beide aandoeningen.


Onderzoek
Wetenschappers van Cambridge en Londen ontdekten dat diabetes type 1 en coeliakie een gezamenlijke genetische oorsprong hebben. Beide hebben te maken met auto-immuniteit, dus het eigen afweersysteem maakt een vergissing. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad New England Journal of Medicine.

Aan het genetisch onderzoek deden ongeveer 20.000 mensen mee die ofwel diabetes type 1 hadden of coeliakie of beide aandoeningen, en gezonde vergelijkingspersonen.
Diabetes type 1 en coeliakie
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte: het afweersysteem valt de cellen aan die insuline maken. Coeliakie is ook een auto-immuunziekte, maar in dit geval reageert het afweersysteem op de dunne darm zodra gluten zijn gegeten (een eiwit uit bepaalde granen).

In het lichaam hangen, anatomisch gezien, de dunne darm en alvleesklier met elkaar samen. De onderzoekers denken dat de genetische kenmerken die overeenkomen, te maken hebben met de afweerreactie tegen zowel de alvleeskliercellen als de dunne darm. Diabetes type 1 en coeliakie kunnen dus mogelijk dezelfde oorzaken hebben, oftewel ‘omgevingsfactoren’ die de afweerreactie in gang zet. Mogelijk speelt voeding een rol. Daar gebeurt ook al onderzoek naar.

Bron:http://www.dvn.nl

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Diabetes type 1 en coeliakie genetische overeenkomst

  1. MetaBool

    Waar hebben jullie die foto vandaan? Mooi plaatje hoor, maar het beeld klopt natuurlijk niet omdat er nauwelijks een diabeet te vinden zal zijn die geen insulinepen gebruikt. Wat kan een modale diëtist overigens met een type 1 diabeet?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>