Steeds meer Nederlanders krijgen suikerziekte. In 2000 waren er nog 475.000 patiënten. Drie jaar later was dat aantal gestegen tot 850.000. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) die dinsdag zijn gepresenteerd door het Diabetesfonds.
Van die 850.000 mensen die diabetes hebben, weten 250.000 niet dat ze aan de ziekte lijden. Het Diabetesfonds verwacht dat het aantal suikerziektepatiënten volgend jaar zal zijn opgelopen tot ongeveer een miljoen. De organisatie is maandag een actie begonnen om de kennis over diabetes te vergroten. Het fonds probeert Nederlanders zover te krijgen dat ze een simpele test ondergaan waarmee ze de ziekte in een vroeg stadium kunnen opsporen.
Ook in het voorjaar van 2006 wordt er een grote
voorlichtingscampagne over diabetes
gestart. Deze richt zich vooral op het opsporen van mensen die
ongemerkt diabetes type 2 hebben of een verhoogd risico lopen op deze
ernstige chronische aandoening. Deze campagne wordt gevoerd door de
Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). (zie bericht dieet.blog.nl
16/09/2005)
Diabetes kan onder meer ontstaan door overgewicht. De ziekte kan leiden tot hart- en vaatproblemen, nierziekten, blindheid en dementie.
Het belangrijkste voedingsadvies bij diabetes is om de koolhydraten (brood, aardappelen, rijst, pasta, suiker, fruit, melk) goed verdeeld over de dag te nemen. Daarnaast is een gezonde voeding met niet teveel (verzadigd) vet, voldoende groente en fruit erg belangrijk. (zie verder op www.dietistennet.nl)
Bron: Spits / www.dietistennet.nl
Ik kan me de sterk toenemende
tendens heel goed voorstellen,
gezien de overweldigende hoeveelheid suikerhoudende “junkfood”, die verkocht
wordt
in de doorsnee supermarkt.
Koek, snoep, gebak, ijs, chocolade, toetjes, frisdranken en alcoholische
dranken zijn de meest duidelijke voorbeelden.
Tel daarbij hartige junkfood zoals chips, snacks, frituurprodukten en
kant en klaar maaltijden, dan heb je je ongeveer 70-80 %
van het supermarkt repertoire.
Junkfood is een belangrijke oorzaak van teveel eten, omdat je lichaam toch
(instinctief) blijft verlangen naar essentiële voedingsstoffen.
Het is al decennia lang bekend, dat witte suiker, junkfood en teveel eten de
alvleesklier (pancreas) uitputten en de weg vrijmaken voor het ontwikkelen
van diabetes.
De reguliere voedingsvoorlichting en diabetesorganisaties zijn echter zachte
heelmeesters, die -beslist- onvoldoende op de gevaren van (witte) suiker
wijzen.
En de gevolgen zijn zichtbaar, overgewicht komt steeds vaker voor, zélfs bij jonge
kinderen .
William Dufty heeft bijna 30 jaar geleden het boek “Sugarblues” geschreven,
dit nog steeds actuele boek is zeer aan te bevelen, als je meer wilt weten
van de funeste invloed van witte suiker op je algehele gezondheid.
Via amazon.com kun je dit boek nog steeds aanschaffen
(even scrollen als je reviews van dit boek wilt lezen).
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0446343129/qid=1129216293/sr=1-1/ref=sr_1_1/104-5884490-1554333?v=glance&s=books
Arend