Meer behandelingen voor allergieen

In 2004 hebben de openbare apotheken 4,5 miljoen keer op recept een geneesmiddel tegen allergieën verstrekt voor een bedrag van € 114 miljoen. Antihistaminica (2,4 miljoen verstrekkingen) en corticosteroïd-bevattende neussprays (1,6 miljoen) worden het meest gebruikt. Opvallend is de sterke groei van het aantal behandelingen met allergenen, waardoor deze groep inmiddels goed is voor 23% van de uitgaven aan anti-allergiemiddelen.

Een allergie is een overreactie van het afweersysteem van het lichaam op een bepaalde stof (het allergeen). Allergische reacties zijn er in verschillende gradaties, van lichte hinder tot zeer ernstige klachten. De meest voorkomende klachten zijn niezen, snotteren, tranende ogen en jeuk aan ogen en neus, maar ook maag en darmklachten kunnen ontstaan.

Het beste recept tegen allergie is het voorkómen van contact met het allergeen. Indien er een allergie voor voedsel is, kan de dietist helpen dit voedingsmiddel zoveel mogelijk te vermijden, maar hierbij wel een volwaardige voeding te behouden.

Bron: artsennet

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>