Ethiopische graansoort veilig voor mensen met glutenintolerantie

De Ethiopische graansoort Teff (Eragrostis tef) is veilig voor patiënten met Coeliakie. Wetenschappelijk onderzoek van het Celiac Disease Consortium toont aan dat het gebruik van Teff in producten voor patiënten met Coeliakie daadwerkelijk een goed alternatief is voor andere graansoorten.
Het onderzochte graan wordt op dit moment al in Nederland geproduceerd en verkocht.Middels een test die is ontwikkeld in het Leids Universitair Medisch Centrum is nu aangetoond dat Teff volledig glutenvrij is. Deze test is gepatenteerd en heeft duidelijke voordelen boven de reeds commercieel verkrijgbare testen. De test detecteert heel specifiek en nauwkeurig of er fragmenten van gluten aanwezig zijn die toxisch zijn voor patiënten met Coeliakie. De test is nu geschikt voor gebruik in een gespecialiseerd laboratorium. Het is de bedoeling om de test geschikt te maken voor gebruik in een routinelaboratorium en later ook voor thuisgebruik.

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in de meeste graansoorten. Voor patiënten met Coeliakie is een glutenvrij dieet essentieel. De Coeliakie-patiënt moet het glutenvrije dieet levenslang volgen, anders komen de klachten terug. Gluten komen voor in graanproducten zoals brood, maar ook vele andere voedingsproducten zoals vleesproducten, sauzen, snoep en ook medicijnen kunnen gluten bevatten als een verborgen ingrediënt. Dit betekent dat patiënten met Coeliakie een groot aantal voedingsmiddelen niet kunnen consumeren.

Celiac Disease Consortium
Het Celiac Disease Consortium is een samenwerkingsverband waarin bedrijven, onderzoeksinstellingen en de patiëntenvereniging voor Coeliakie in participeren. ‘Celiac disease’ is de Engelse benaming voor de ziekte Coeliakie. Het hoofddoel van het Celiac Disease Consortium is het vormen van een stevige wetenschappelijke basis voor de ontwikkeling van veiliger voedsel en een efficiënte diagnose, preventie en behandeling van Coeliakie. Het Consortium wordt gecoördineerd vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum en is een van de innovatieve clusters van het Nationaal Regieorgaan Genomics.

Bron: Artsennet

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Ethiopische graansoort veilig voor mensen met glutenintolerantie

  1. Jose

    Het brood gemaakt van Teff is heerlijk smakelijk. Het kruimelt ook niet zo.
    Wij kopen ons meel sinds een tijdje via http://www.glutenvrijmeel.nl Snelle service en de prijs is de beste die we hebben kunnen vinden.

      /   Reply  / 
  2. jay

    Hi goeiedag wat een bezonder prudukt ik wil graag meer info en natuurlijk Teff zaadjes ongebrand kopen bij U en dat wij verder kunnen met dit fantasties produkt bij deze dus groetjes Jay.

      /   Reply  / 
  3. Julie

    Mijn vader en zus hebben Coeliaki, ik heb de dermatologische vorm van de ziekte. Zij hebben alle 2 een tijd lang Teff gebruikt bij het bakken van brood, maar sommige symptomen staken de kop op. Ze hebben dan Teff uit het dieet geweerd en alles is nu terug ok. ze hebben mij dan ook aangeraden om dit niet te gebruiken.
    groetjes uit België

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>