Suikertaks: Eindelijk een oplossing voor het grote probleem?

Obesitas en diabetes. We horen het bijna elke dag wel voorbijkomen. Hoe kunnen we deze ziektes verminderen en wat kunnen we doen om ze te voorkomen? “Hogere zorgverzekeringskosten voor mensen die ongezond leven”. Een voorstel dat al lang wordt onderzocht. Maar hoeveel hoger dan? En wat bepaald dat iemand ‘ongezond’ leeft? Deze vraagstukken dwarrelen al lang rond bij zorgverzekeraars, de overheid en zorgverleners. Het blijft een lastige kwestie.

Natuurlijk zijn er ook andere maatregelen, zoals een suikertaks. Een suikertaks houdt in dat de prijzen voor suikerrijke- en houdende dranken worden verhoogd. In Amerika zijn ze nu zo ver en in Mexico bestaat er al een sinds 2013. Landen in onze nabije omgeving zijn ook al bezig met het invoeren van belastingen of taksen op suikerhoudende dranken. Zo hebben de Britten er een ingevoerd onder druk van Jamie Oliver en betalen ze in Hongarije zelfs belasting voor producten die rijk zijn aan suiker, zout en/of cafeïne.

In Nederland zijn ze voorlopig nog niet van plan om een suikertaks in te voeren. Wel houdt de Minister van volksgezondheid, Edith Schippers, de ontwikkelingen rondom deze taksen goed in de gaten.

Het is dus nog even de vraag of we binnenkort een suikertaks kunnen verwachten. Wel worden fabrikanten van suikerhoudende dranken gevraagd om hun producten te verbeteren. Daar hoort suikerreductie ook bij, wat al een stap is in de goede richting.

(AH)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>