Kerstavond

kerst etenWat vieren we met kerstavond eigenlijk? De meesten gebruiken het als een 3e kerstavond om ook met vrienden en/of familie gezellig te eten. Maar het symboliseert iets anders eigenlijk.

 

 

Katholieken gaan op kerstavond naar een middernachtmis in de kerk om de geboorte van Jezus Christus te vieren. Ook in steeds meer protestantse kerken wordt kerstavond gevierd met een kerkdienst. Veel mensen gaan dan naar de kerk. Het is vaak een van de drukste kerkdiensten van het jaar.

De gewoonte om op de avond voor de eigenlijke feestdag naar de kerk te gaan is zeer oud en stamt uit het jodendom. Volgens de Joodse traditie begint de dag met de nacht. De sjabbat begint bijvoorbeeld op vrijdagavond na zonsondergang. Dit is in het christendom in sommige gevallen overgenomen en zo viert men dus op de avond voor kerst al het kerstfeest.

De meesten gaan op deze avond al gezellig een diner aanrichten of zelfs al met cadeautjes onder de kerstboom de avond vieren, omdat 1e en 2e kerstdag al volgeboekt zitten. Voor velen is deze avond een inluidende voor de komende twee kerstdagen (en soms feestweek….). Deze dag/avond wordt dan ook vaak meegeteld bij de hoeveelheid feestdagen die de maand december telt.

Cliënten zeggen vaak: december is zo’n lastige maand! Dat wordt niets met mijn gewicht of doel. Mijn reactie hierop is altijd: december telt 31 dagen, met de meest ruime berekening heb je 5 feestdagen en sommigen komen ook op 3 -4 uit als ze met Sinterklaas niets doen. Dus dan houd je 26 of 27-28 dagen over die normaal zijn en waar je ook normaal kunt doen. Dus niet denken december is een ramp/drama, maar december is een normale maand met 3-5 gezellige dagen er in!

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>