Vandaag de langste dag van het jaar!

Vrijdag 21 juni om 07.04 uur staat volgens de sterrenkundige indeling de zomer van 2013 op de kalender. De zomer duurt dit jaar tot 22 september. De dag waarop de zomer begint is de langste dag van het jaar, die met 16 uur en 45 minuten uur duurt van 5:19 uur tot 22:04 uur (lokale tijd).

De astronomische seizoensindeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon. De seizoensverschillen vinden hun oorzaak in de schuine stand van de as waar de aarde om draait. Hierdoor komt de zon op het Noordelijk Halfrond in de zomer hoger boven de horizon dan in de winter en schijnt de zon in de zomer langer dan in andere jaargetijden.

In Noord-Europa is het daardoor in deze tijd langer licht dan in Zuid-Europa. Bij de Poolcirkel gaat de zon deze dagen zelfs helemaal niet onder, waardoor een deel van Scandinavië de Middernachtzon beleeft.

Om praktische redenen en volgens internationale afspraak gebruiken de weerkundigen voor het berekenen van klimatologische gemiddelden een andere seizoensindeling. De Societas Meteorologica Palatina besloot in 1780 om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. De Societas, onder leiding van de invloedrijke Duitse keurvorst Karl Theodor, was een van de eerste internationale weerorganisaties.

Volgens de klimatologische indeling is de zomer al op 1 juni begonnen en duurt het seizoen tot met 31 augustus. Voor andere berekeningen wordt ook de warmte in voor- en nazomer, in de maanden mei en september meegerekend.

Dus geniet ervan en ga lekker buiten eten en blijf lekker lang buiten zitten met een lekker hapje en drankje!

Bron: KNMI
MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>