Advies: gooi zalm weg die nog in je koelkast of vriezer ligt

Zeker 950 mensen in Nederland zijn ziek geworden na het eten van besmette zalm van het bedrijf Foppen.

 

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten weten. Het gaat om besmettingen met de Salmonella Thompson-bacterie.
Mensen met een salmonellabesmetting kunnen last krijgen van koorts, diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en hoofdpijn. Niet iedereen die de besmette zalm heeft gegeten, wordt er ziek van.

Afgelopen week is door het RIVM bij 400 patiënten een Salmonellabesmetting aangetoond. In totaal zijn nu 950 mensen ziek geworden door de uit de handel genomen gerookte zalm. Het werkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk hoger.

Tot vrijdag 12 oktober is bij 400 nieuwe patiënten vastgesteld dat zij een besmetting hebben opgelopen met Salmonella Thompson. De toename is nog steeds het gevolg van de consumptie van besmette zalm in de periode voordat die begin oktober uit de schappen is gehaald (in het kader van de landelijke terughaalactie). Ook de toegenomen aandacht voor de Salmonellabesmetting heeft invloed: mensen met klachten gaan daardoor eerder naar de huisarts. Zo worden besmettingen bekend, die anders niet aan het licht zouden zijn gekomen.

Inmiddels is het bekend geworden dat drie oudere mensen zijn overleden ten gevolge van een infectie met Salmonella Thompson. Voor een Salmonella-infectie bestaat in Nederland geen meldingsplicht. Dat betekent dat artsen en laboratoria individuele patiënten met een Salmonella-infectie niet bij de GGD hoeven te melden. Ook patiënten zelf hoeven geen melding te maken van een (mogelijke) Salmonella-infectie.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat de vis onder meer verkocht is bij Albert Heijn, Aldi en supermarkten die inkopen via organisatie SuperUnie.
Winkeliers is gevraagd om de zalm uit de schappen te halen. Het gaat om de verpakkingen waar de aanduidingen EL-41A82EC of NL-6115EG op staat. De vis is ook geleverd aan groothandels en viswinkels. Die zijn ook gevraagd de zalm uit de handel te halen. Consumenten krijgen het advies de zalm uit koelkast en vriezer te halen en niet op te eten.

Bron: http://www.rivm.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>