Zomerse vitamines

De zomer komt er weer aan en dat betekent veel zomerfruit. Er zijn volop aardbeien, frambozen, bessen en perziken te verkrijgen.Verrukkelijk! Geniet er maar lekker van want het zomerse fruit is supergezond.

Aardbeien: vitamine C
Aardbeien zijn niet voor niets bekend als de  zomerkoninkjes. Ze zijn erg lekker en er zit ook nog eens heel veel vitamine C in. Per 100 gram bevatten ze zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel! Vitamine C is de echte alleskunner onder de vitamines. Het is bijvoorbeeld goed voor de weerstand en voor een gezonde huid.

Bessen: ijzer en koper
In de zomer kun je genieten van de lekker sappige rode bessen, of beter bekend als de aalbes. Ze bevatten nauwelijks calorieën en hebben een heerlijk friszure smaak. Ze zijn rijk aan vitamine B1 en C.  Naast de vitamines bevatten ze veel  ijzer en koper. Deze mineralen zijn vooral belangrijk voor het zuurstoftransport in het lichaam. Zuurstof is nodig voor de verbranding van voedingsstoffen in lichaamscellen. Dit geeft energie!

Perzik, abrikoos en nectarines: bèta-caroteen
Een zonnetje op het bord! Bèta-caroteen geeft de bekende oranje kleur aan de gele zomervruchten als perzik, nectarine en abrikoos. Het zorgt voor een goede weerstand en is ook belangrijk voor het gezichtsvermogen, daarbij is het belangrijk voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei.  Geel en oranje fruit bevat ook de anti-oxidanten luteïne en zeaxanthine. Die werken als een soort inwendige zonnebril en beschermen het netvlies tegen de schadelijke werking van zonlicht.

Frambozen: anti-oxidanten
Ze zijn heel teer en exclusief, maar zo ontzettend lekker: frambozen. Een schaaltje frambozen helpt om  je lichaam te beschermen. Ze zijn namelijk zeer rijk aan anti-oxidanten, en dan met name de ellagitannines. Anti-oxidanten beschermen het lichaam tegen schade door veroudering, zonlicht, roken en milieuvervuiling. De ellagitannines komen vrijwel alleen maar in frambozen voor, heel bijzonder dus!

Zomersmoothie
Genieten van het zomerfruit kan op verschillende momenten van de dag, lekker als tussendoortje, in de vla of yoghurt of in een salade. Of bijvoorbeeld een  frisse smoothie. Pureer voor 2 personen ongeveer 500 g zacht zomerfruit naar keuze (met de staafmixer). Roer er 200 ml yoghurt door en klaar is de frisse smoothie.

Bron: Zomersfruit

(ID)


facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>