Tros Radar besteed tijd aan Diëtist uit basispakket!

Aanstaande maandag maakt het televisieprogramma Radar de balans op van vijf jaar zorgverzekering. Het programma besteedt ook aandacht aan de aanvullende verzekering en de behandeling door de diëtist is één van de onderwerpen. De NVD & DCN zullen plaats nemen aan de tafel tijdens de live-uitzending.  Er zullen ook één of twee cliënten aan het woord komen.

Motie
Tijdens de behandeling van de begroting van VWS heeft de Christen Unie samen met Groen Links en D66 een motie ingediend om dieetadvisering weer in de basisverzekering op te nemen. De officiële tekst van de motie luidt:
overwegende dat dieetadvisering bewezen kostenbesparend werkt, constaterende, dat ondervoeding onnodig veel voorkomt; gemiddeld 20% in alle sectoren en rond 30% bij de ouderen die thuiszorg genieten, constaterende, dat een optimale voedingstoestand essentieel is voor het tegengaan van de negatieve gezondheidspiraal bij zieken en fragiele ouderen, constaterende dat dieetadvisering een essentieel onderdeel is van de behandeling van ondervoeding in de thuissituatie, constaterende dat uit onderzoek blijkt dat de effectiviteit van medische voeding bij ondervoede patiënten voorgeschreven door een diëtist significant beter is dan wanneer de huisarts deze voeding voorschrijft, overwegende dat, een structurele en drastische aanpak van ondervoeding echter ontbreekt, verzoekt de regering, een plan van Aanpak ondervoeding op te stellen, en verzoekt de regering, dieetadvisering wanneer er een medische indicatie is en er sprake is van een verwijzing van de arts op basis van de Artsenwijzer deze wel te financieren vanuit de basisverzekering en de dekking hiervoor te vinden door bijvoorbeeld de rollator en andere hulploopmiddelen niet meer vanuit de basisverzekering te bekostigen,

Minister Schippers heeft de Tweede Kamer de motie ontraden. Dit betekent in de regel dat de coalitiepartijen tegen stemmen en dat er dus geen Kamermeerderheid is voor deze motie. Achter zijn de NVD en DCN druk bezig achter de schermen de Kamerleden te overtuigen van het belang van deze motie. De kamer stemt volgende week over de motie. De agenda voor de stemmingen is nog niet bekend.

Gewichtsconsulenten
Nu steeds meer zorgverzekeraars hun polisvoorwaarden bekend maken, wordt duidelijk dat dieetadvisering slechts beperkt wordt opgenomen in de aanvullende verzekering (AV). Een enkele verzekeraar heeft de diëtist goed opgenomen, de meesten niet.  Ook blijkt dat verzekeraars in hun zogenaamde preventiepakket de gewichtsconsulent heeft opgenomen en de diëtist uitsluit van de behandeling van patiënten met overgewicht. De bizarre situatie ontstaat dat wat in de ogen van minister Schippers onder preventie zou vallen wel op genomen is in de AV. De NVD heeft overleg met verzekeraars over deze absurde situatie.

(RS)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tros Radar besteed tijd aan Diëtist uit basispakket!

  1. Tanden bleken thuis

    Een hele slechte zaak….een dietiste is er nl. ook voor mensen met ondergewicht…..net zo erg als overgewicht.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>