Groene thee heeft cholesterolverlagende werking

Chinese onderzoekers hebben ontdekt dat groene thee een cholesterolverlagende werking heeft.

De deelnemers van het onderzoek werden in twee groepen verdeeld: een groep kreeg voor een periode van drie weken tot drie maanden groene thee te drinken of een groene thee-supplement. De andere groep kreeg een placebo of helemaal niets.

Uit het onderzoek bleek dat het cholesterol van degenen die groene thee dronken met gemiddeld 7,2mg/dl verlaagde in vergelijking met de controlegroep. Het slechte cholesterol verlaagde met gemiddeld 2,2mg/dl. Een afname van iets minder dan 2 procent. Er was geen verandering te zien in het goede, HDL, cholesterol.

De resultaten kunnen helpen verklaren waarom groene thee gekoppeld is aan een lager risico op hart- en vaatziekten, wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak.
‘Echter, de verlaging van het cholesterol door groene thee is vrij klein’, waarschuwt onderzoeker Nathan Wong.

‘Groene thee mag niet worden aanbevolen aan mensen met een hoog cholesterol in plaats van bewezen cholesterolverlagende geneesmiddelen’, aldus Wong.

Sommige onderzoekers hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijke bijwerkingen van het drinken van veel groene thee of het slikken van groene thee supplementen. Zo zijn er meldingen van leverschade en kan groene thee de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden.

Bron: Healthylives.nl

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Groene thee heeft cholesterolverlagende werking

  1. Cholesterol Voorlichting

    Het cholesterolverlagend effect van groene thee kan mogelijk verklaard worden doordat groene thee cathechine bevat, een polyfenol met eigenschappen van een antioxidant. De onderzoekers denken dat deze cathechine de opname van cholesterol in het lichaam vermindert en hierdoor het cholesterolgehalte verlaagt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>