Aarde eten kan gezondheid bevorderen

Uit een nieuw onderzoek van Amerikaanse wetenschappers blijkt dat het eten van aarde het lichaam waarschijnlijk beschermt tegen ziekteverwekkers. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Quarterly Review of Biology.

Het eten van aarde (ook geofagie genoemd) kan infecties met bacteriën en virussen voorkomen. Ook bevordert het de stofwisseling. Dat meldt de nieuwssite LiveScience.

 “Klei of aarde die wordt opgegeten, bindt zich aan ziekteverwekkers en virussen”, verklaart onderzoekers Sera Young van Cornell University. “Ook kan het een barrière vormen in de maag, waardoor er een soort moddermasker voor de darmen ontstaat en de stofwisseling rustiger verloopt.”

In tropische gebieden wordt vaak aarde gegeten. Vaak wordt dit gedaan door kinderen en zwangere vrouwen. In sommige Afrikaanse landen zou 30 tot 60 procent van alle zwangere vrouwen wel eens aarde eten.

Lange tijd werd dit gezien als een stoornis of gevolg van ondervoeding. Maar ook in westerse landen zijn er meer mensen die de neiging hebben aarde te eten.

Volgens de Amerikaanse wetenschappers komt het gedrag zo veel voor dat het waarschijnlijk gaat om een gewoonte die evolutionair is bepaald.

“Het zijn vermoedelijk vaak jonge kinderen en zwangere vrouwen die aarde eten, omdat zij het meest vatbaar zijn voor infectieziekten”, aldus Young. “Ook komt het eten van aarde meer voor in gebieden met warme, vochtige klimaten, waarschijnlijk omdat het gevaar van ziekteverwekkers daar groter is.”

Bron: Nu.nl 

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aarde eten kan gezondheid bevorderen

  1. zirus

    Ben ik helemaal mee eens, dat aarde de gezondheid kan bevorderen, maar de argumenten zijn waarschijnlijk erbij verzonnen en niet wetenschappelijk vastgesteld en niet logisch.
    Wat waarschijnlijker is en wetenschappelijk wel bekend is en ook veel logischer is, is dat aarde een veelheid aan bacterien bevat die goed zijn voor de spijsverterin waardoor veel nieuwe stoffen gevormd kunnen worden ter aanvulling van ons beperkte voedsel-verscheidenheid inname. Doordat een grotere verscheidenheid aan stoffen de organen bereikt gaat het lichaam beter funktioneren, wordt het immuunsysteem sterker en ziedaar, een betere gezondheid.
    De stoffen in de klei worden ook wel HSO’s genoemd, Homeo Static Soilorganismen.
    het lichaam selecteerd de goede bacterien, vooral als probiotica, zoals kefir, wordt ingenomen. Bekend is dat de schadelijke darmbacterien op nonactief worden gezet door de hoge zuurgraad hiervan en deze bacterien kunnen niet tegen deze hoge zuurgraad terwijl de goede darmbacterien dat wel, en kunnen en zorgen voor een uitstekende gezondheid.
    HSO’s komen o.a. voor in de gezondheidsbevorderende ‘greens’, wat door spotmensen wel eens wordt gebruikt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>