Minder kans op dikker darmkanker door hoog gehalte HDL-cholesterol

Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het RIVM blijkt dat de kans op dikke darmkanker verkleind wordt door een hoger gehalte van het gunstige HDL-cholesterol.

Mensen met de hoogste concentratie van het gunstige HDL-cholesterol in hun bloed blijken het laagste risico op darmkanker te hebben. Een verhoging van 0,43 mmol/liter HDL in het bloed verlaagt de kans op darmkanker met 22 procent. HDL-deeltjes voeren cholesterol af naar de lever.

Bron: Gezondheid.be

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Minder kans op dikker darmkanker door hoog gehalte HDL-cholesterol

  1. zirus

    Er staat niet bij hoe je hoger HDL kunt bereiken. Door het eten van het gezonde roomboter, kokosolie, olijfolie en levertraan. Verhoging van LDL tegengaan door transvetzuren of transvetten en geoxideerde vetzuren te vermijden. Dit leverd uiteindelijk een betere gezondheid op. HDL wordt voornamelijk gevormd door verzadigde vetten.

      /   Reply  / 
  2. zirus

    Overigens vetzuren beschermen de darmwand tegen bacterien en virussen en andere stoffen die irriterend werken op de darmen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>