Arganolie

Arganolie wordt geperst uit de pit van de vruchten van de arganboom. Het is werelds duurste olie, maar tegelijk ook een van de meest begeerde kosmetische producten. Terecht?


Arganolie vind je in twee verschillende vormen: de cosmetische olie en de eetbare (culinaire) olie. De eetbare vorm komt van licht geroosterde (légèrement grillé) arganpitten.
De oorsprong van de arganolie vinden we in Marokko, waar de olie al meer dan acht eeuwen gebruikt wordt. Vandaag is de boom belangrijk in de strijd tegen de verwoestijning.

Arganolie is een voedzame en koudgeperste olie. De olie is rijk aan een bepaald type van vitamine E (‘gamma-tocoferol’) dat gunstigere eigenschappen heeft dan de vorm die het meest in onze voeding zit. Net zoals olijfolie bevat arganolie ook nog stoffen die de gezondheid van het hart bevorderen.
Is arganolie te verkiezen boven olijfolie? Voorlopig is het nog te vroeg om hierop een antwoord te formuleren. Olijfolie heeft diverse oorsprongen in het Middellandse Zeegebied, terwijl arganolie slechts in een streek geproduceerd wordt. Olijfolie heeft daarom een variabele samenstelling, terwijl de samenstelling van arganolie vast ligt.
Bronnen:
El Monfalouti H, Guillaume D et al. Therapeutic potential of argan oil: a review. JPP 2010, 62: 1669–1675

Bron: http://www.abcgezondheid.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>