Plantensterolen / -stanolen: Lees goed het etiket

Tegenwoordig worden een aantal voedingsmiddelen verrijkt met sterolen en stanolen van plantaardige oorsprong. Deze stoffen hebben cholesterolverlagende eigenschappen door de opname van cholesterol in de darmen te remmen.

Uit een onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu België, blijkt dat de aanbevelingen onvoldoende bekend zijn of onvoldoende opgevolgd worden door de consumenten.

Voor een optimaal effect van de sterolen en stanolen wordt aangeraden om maximaal 3 gram fytosterolen en –stanolen per dag te gebruiken. Een grotere hoeveelheid leidt niet tot een beter effect. Een optimale hoeveelheid voor een goede cholesterolverlaging is 1,5 tot 2,4 gram per dag. Daarnaast wordt aanbevolen voldoende groente en fruit te eten tijdens het gebruik van plantensterolen en -stanolen. Deze verminderen de opname van bepaalde voedingsstoffen, zoals bètacaroteen. Bètacaroteen is belangrijk voor de aanmaak van vitamine A in het lichaam.

Het gebruik van plantensterolen en –stanolen wordt alleen mensen aangeraden die een verhoogt cholesterol hebben. Zwangere, borstvoedende vrouwen en kinderen jonger dan 5 jaar wordt het gebruik afgeraden.

Mensen die cholesterolverlagende geneesmiddelen gebruiken wordt aangeraden de verrijkte voedingsmiddelen alleen onder toezicht van hun arts te gebruiken.

De FOD Volksgezondheid raadt aan de etiketten goed te lezen. Op het etiket wordt altijd vermeldt of er fytosterolen of –stanolen zijn toegevoegd aan het voedingsmiddel evenals het gebruik.

Let er zeker op dat u niet meer dan 3 gram fytosterolen en fytostanolen per dag consumeert. Zorg ervoor dat u voldoende groenten en fruit eet en dat uw kinderen (zeker jonger dan 5 jaar) niet mee-eten van de verrijkte voedingsmiddelen.

Bron: Gezondheid.be

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>