Alcohol tijdens de zwangerschap schadelijk voor de baby

Het risico op vroeggeboorte van het kind kan verhoogd worden door het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap. De gezondheid van het kind kan al beïnvloed worden door één glas per week, dit blijkt uit onderzoek aan het Trinity College of Dublin.

Het risico op een vroeggeboorte is drie keer hoger bij het dagelijks drinken tijdens de zwangerschap. Ook is de kans op een te laag gewicht of dat de baby zelfs na de geboorte sterft met 50% verhoogd. Aan het onderzoek deden 60.000 vrouwen, die tussen 2000 en 2007 zwanger waren, mee.

Vier op de vijf moeders zeiden tijdens hun zwangerschap alcohol gedronken te hebben. 71% dronk niet meer dan vijf eenheden per week, 10 procent tussen vijf en twintig eenheden per week en 0,2 procent dronk meer dan dat.

De alcohol komt via de placenta tot bij de foetus, die zo risico loopt op ‘Foetus Alcohol Syndroom’ (FAS), dat kan leiden tot misvormingen, groeiachterstand, leerachterstand en hyperactiviteit. Volgens de onderzoekers lopen ook vrouwen die erg weinig drinken tijdens de zwangerschap, risico op een foetus met FAS. Van de drie gevallen die zij onderzochten, bleek één vrouw in de categorie zware drinkers te zitten, een andere gebruikte matig alcohol en een derde nauwelijks.  De onderzoekers raden dan ook aan om helemaal niet te drinken tijdens de zwangerschap.

Bron: Hetnieuwsblad.be

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>