Tips voor een veilig feestdiner

Tijdens de feestdagen kan het gebeuren dat we door bedorven of verkeerd bewaard voedsel ziek worden. Kerstmis betekent steeds een piek in het aantal zieken als gevolg van voeding. Bijvoorbeeld kalkoen kan diarree en maagkrampen veroorzaken, maar ook het eten van restjes en buffetten houden gevaren in. Daarom enkele tips om veilig de kerstdagen door te komen.

Voordat u de koelkast vult met feestingrediënten kunt u best de binnenkant met een vochtige doek en antibacteriële zeep poetsen. Zet bereid eten als koud vlees bovenaan zodat niets rauw er op kan lekken. Probeer ook niet de koelkast te vol te steken of de temperatuur te laten stijgen, waardoor het eten onveilig wordt. De juiste temperatuur voor een koelkast is tussen de 0 en 5 graden. Draai dit een beetje naar beneden als deze begint te stijgen.

Het belooft te vriezen op Kerstmis, dus probeer niets buiten te ontdooien, want dat haalt weinig uit. Als u dit wel doet, zorg dan dat het goed afgedekt en buiten het bereik van dieren is. De juiste manier om iets te ontdooien met weinig bacteriën is het vlees te bedekken en dit op de bodem van de koelkast te zetten met een schotel dat het vocht opvangt. U moet er op letten dat er geen ijskristallen meer aanwezig zijn binnenin als je begint te koken. 

Een vleesthermometer is een goede manier om te controleren of het vlees voldoende gaar is. Breng deze aan in de binnendij dichtbij de borst van de kalkoen zonder het been te raken. Het vlees is veilig wanneer het 74 graden bereikt. Als u het gevuld heeft, moet de vulling deze temperatuur hebben.

Wat u niet op krijgt, en zeker in het geval van kalkoen, moet binnen de twee uur in de koelkast gezet worden, anders kunnen er bacteriën in ontstaan. Het eten mag ook niet warm zijn als u het in de koelkast zet, want hierdoor stijgt de temperatuur binnenin en komt alle voeding in de koelkast in gevaar.  

De restjes moeten binnen 48 uur worden op gegeten, als u het langer wilt bewaren, stop het dan in de diepvries. Wanneer u het eten opnieuw opwarmt, doe u dit best snel en nauwkeurig, om de periode dat het  lauwwarm is zo kort mogelijk te maken, want dan groeien bacteriën namelijk het snelst.

Was u handen regelmatig om de overdraging van bacteriën te voorkomen. Onderzoekers ontdekten namelijk dat er meer bacteriën van handen overgedragen worden bij het dragen van ringen. Vooral juwelen met stenen en groeven zijn gevaarlijk.

Bron HLN.be

(JA)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>