Alcohol meest schadelijke drug

alcoholAlcohol is schadelijker dan heroïne en crack. Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers. Zij zetten 20 soorten drugs op een rij en rangschikten ze op basis van hun schadelijkheid voor mens en samenleving. Op een schaal van 0 tot 100 – waarbij 0 geen gevaar oplevert en 100 extreem gevaarlijk is – haalt alcohol een score van 72, heroïne komt uit op 55 en crack op 54.

XTC (9), anabole steroïden (9), LSD (7) en paddo’s (5) blijken nauwelijks schade te veroorzaken.

De onderzoekers vergeleken de drugs op 16 factoren: 9 factoren in de categorie ’schade aan het individu’ (waaronder mentale en fysieke schade, verslaving) en 6 factoren die onder de noemer ’schade aan anderen’ (waaronder criminaliteit en kosten voor de economie) vallen.

Heroïne, crack en crystal meth richten vooral schade aan het individu aan, terwijl alcohol de meeste schade aan anderen aanricht. Wanneer alles bij elkaar wordt opgeteld, is alcohol het schadelijkst.

Volgens de onderzoekers ligt de focus nu te veel op drugsgebruik. Alcohol daarentegen is een sociaal aanvaarde drug, waarvan de gevolgen worden genegeerd. Alcoholgebruik zou in de ogen van de wetenschappers harder aangepakt moeten worden.

Bron: http://gezondheid.blog.nl

(MB)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Alcohol meest schadelijke drug

  1. Jenny

    Alcoholgebruik is prima, alles met mate.
    AlcoholMISbruik zou wel harder aangepakt moeten worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>