ESBL-bacteriën niet alleen in kip

Niet alleen in kbacterieip maar ook in ander vlees, eieren, groente en fruit zijn ESBL bacteriën aangetroffen. Dit werd op 11 april in een uitzending van Zembla besproken. ESBL-bacteriën kunnen ervoor zorgen dat antibiotica niet aanslaan als je ziek wordt. De bacterieën zijn vooral gevaarlijk voor kwetsbare groepen, zoals jonge kinderen en bejaarden.

Volgens het Voedingscentrum is er geen reden om je menu aan te passen. De kans is erg klein dat je door voeding besmet raakt met ESBL-bacteriën. Door hygiënisch met je eten om te gaan maak je het risico zelfs nog kleiner.

Je kunt vlees veilig eten, als je het maar goed klaarmaakt:

  1. Was je handen voordat je gaat koken.
  2. Was je handen nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
  3. Was je keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
  4. Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten.
  5. Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten.
  6. Bak kip door en door gaar.

Gebruik geen rauwe eieren in gerechten die niet worden verhit, bijvoorbeeld: bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise.

Doe vlees zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast of vriezer. Houdt de temperatuur daarvan ook goed in de gaten!

Was groente en fruit zorgvuldig voordat je het eet.

ESBL-bacteriën zijn vooral een gevaar voor kwetsbare groepen:

  • kinderen tot 5 jaar
  • zwangere vrouwen
  • zieke mensen met een lage weerstand
  • ouderen

Ook mensen met een goede weerstand kunnen de bacteriën in zich dragen, zonder dat ze het merken. Maar als zij op een later moment ziek worden, kunnen de bacteriën er alsnog voor zorgen dat antibiotica niet werken. Daarom is het voor iedereen belangrijk om hygiënisch met eten om te gaan.

Bron:http://www.voedingscentrum.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>