Overgewicht? Hanteer de 5% regel

Ongeveer 40% van de Nederlanders heeft te kampen met overgewicht. Door 5% van je gewicht te verliezen, doe je je lichaam al een groot plezier.

Het is eigenlijk heel simpel: overgewicht ontstaat als je meer caloriën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Om hier iets aan te veranderen, kun je dus 2 dingen doen: minder eten of meer bewegen. Het beste afvalregime is door allebei te doen, en zo een kettingreactie te laten ontstaan. Door eerst meer te gaan bewegen, raak je vanzelf gemotiveerd om minder en gezonder te gaan eten.

Radicaal afvallen
Dat overgewicht slecht is voor je gezondheid, is bij de meeste mensen nu wel bekend. Maar veel mensen met overgewicht zoeken hun toevlucht in radicaal afvallen. Dat is begrijpelijk, want je ziet snel resultaat en je krijgt veel complimenten van je omgeving. Toch is dat niet de beste manier. Zo zitten 9 van de 10 mensen die op die manier lijnen, na 1 jaar gewoon weer op hun oude gewicht. Hoe kan dat?

Hoe het jojo-effect ontstaat
Het grootste gevaar van crashdiëten is dat het op termijn fnuikend is voor je stofwisseling. Want door streng te diëten, wordt je stofwisseling zuiniger en schakelt het over op de “spaarstand”. Je lichaam verbrandt minder snel caloriën en de kilo’s komen er op die manier razendsnel weer bij zodra je weer normaal gaat eten. Bovendien wordt je lichaam kleiner nadat het is afgevallen, waardoor het minder caloriën nodig heeft. Deze mechanismen zorgen samen voor het welbekende jojo-effect. Voor mannen is radicaal afvallen ook nog eens slecht voor hun testosteronpeil, met alle nadelige gevolgen van dien.

De 5% regel
Heb je er moeite mee om te gaan afvallen, bedenk dan succes al snel binnen handbereik ligt. Door 5% van je gewicht te verliezen, vergroot je namelijk de kans op allerlei ziekten al aanzienlijk. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. En mannen kunnen bovendien door de dikke buik terug te dringen de kans op het metabool syndroom aanzienlijk verkleinen. Dus als je 100 kilo weegt, bewijs je jezelf al een grote dienst door eerst eens 5 kilo af te vallen. Een overzichtelijk doel, dat bijna iedereen wel kan bereiken.

Bron:http://www.dokterdokter.nl

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Overgewicht? Hanteer de 5% regel

  1. MetaBool

    “Door 5% van je gewicht te verliezen, vergroot je namelijk de kans op allerlei ziekten al aanzienlijk.”
    |
    Ik hoop dat jullie je vakliteratuur meer eer aandoen maar ik vrees het ergste gezien de keuzes voor het kopieerwerk die jullie maken. Dokterdokter heeft zijn blunder inmiddels gecorrigeerd.
    |
    O ja, vooral als je in meer of mindere mate koolhydratenverslaafd bent is http://opgewicht.web-log.nl/ een methode die echt werkt!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>