Kies voor vloeibaar frituurvet!

De helft van het aantal horecabedrijven gebruikt vast frituurvet, de andere helft frituurt dankzij de campagne Verantwoord Frituren in vloeibaar frituurvet. Sinds 2006 is het aantal horecaondernemers dat vloeibaar frituurt niet verder gestegen. Dat is jammer, want vloeibaar frituurvet bevat minder verzadigd vet en transvet. Het is daarom een betere keuze.


Vast frituurvet bevat veel (verkeerd) verzadigd vet. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Vloeibaar frituurvet bevat veel onverzadigd vet. Onverzadigde vetten hebben juist een tegenovergestelde werking: ze verlagen het cholesterolgehalte van het bloed.

Verantwoord Frituren

Het Voedingscentrum wil dat alle cafetaria’s met vloeibaar vet gaan frituren. De Koninklijke Horeca Nederland en het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO) pleiten hier ook voor. Vier jaar geleden hebben ze zelf de campagne Verantwoord Frituren opgezet.

Verbod

De Consumentenbond wil volgens de Telegraaf een verbod op de verkoop en het gebruik van ongezond vet. Begrijpelijk is het standpunt van de Consumentenbond. Zeker als bij sommige patatzaken vast frituurvet wordt gebruikt met 20% tot 30% transvet. Transvet is nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet.

Transvet

Het productschap MVO heeft een actieplan (een zogenaamde gedragscode)opgesteld voor haar eigen branche. Daarin staat onder meer dat per 1 januari 2009 geen vaste frituurvetten worden verkocht met meer dan 20% transvetzuren aan eindgebruikers. Vanaf volgend jaar mogen er ook geen frituurvetten met meer dan 15% transvetzuren worden verkocht. Dit is al een eerste goede stap, want een hoog gehalte (meer dan 2%) van het ongezonde transvet in frituurvet is vermijdbaar.

Andere ontwikkelingen

Het aantal cafetaria dat verantwoord frituurt is niet gestegen. Maar er is wel meer vloeibaar frituurvet verkocht aan de horeca. Volgens het MVO is het aandeel van vloeibare frituurvetten in de horeca in 2008 gestegen tot 76%. Met name grote horecabedrijven gebruiken nu vloeibaar vet.

Kies gezond

Jij kunt zelf een gezonde keuze maken door te letten op het logo Verantwoord Frituren. Dit logo betekent dat er met vloeibaar vet wordt gefrituurd. Het logo moet hangen aan de gevel van een snackbar of cafetaria.

Bron:http://www.voedingscentrum.nl

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kies voor vloeibaar frituurvet!

  1. MetaBool

    Er is niets mis met hard frituurvet als het maar niet kunstmatig gehard is. Er is alles mis met vloeibaar als het vooral gaat om instabiele oliën als zonnebloem- en soja-olie. Over het wetenschappelijk nooit aangetoonde sprookje dat verzadigde vetten slecht zijn voor hart- en bloedvaten hebben we het wel vaker gehad. Wil je lekkere en gezonde frites, gebruik dan rundvet of ongeharde kokos- of palmolie. Over één ding zijn we het eens: transvetten moeten zo snel mogelijk uit ons voedsel geweerd worden. Overigens is de alternatieve methode om olie te harden, interesterificeren, ook niet onomstreden. Je schijnt een flink verhogde kans op diabetes te hebben als je het goedje eet.

      /   Reply  / 
  2. TAJ Schalkoort

    Is dat verhaal dat vloeibaar frituurvet beter is dan vast frituurvet niet een enorm broodje aap verhaal?

    Gebruikte voorheen vast frituurvet van Diamant en sinds enige tijd vloeibaar vet van het zelfde merk. Het vet gebruik ik in een electrische frituurpan (Tefal Magiclean)waarvan de thermostaat op 180 gr. staat. De pan staat buiten op het terras van m’n appartement, vlakbij het raam. Kon ik voorheen de vettige spatten die op het raam kwamen er met een sopje afhalen, nu zijn de spatten keihard. De spatten gingen er pas van het glas af door stevig te krabben met een kookplaatmesje en daarna door nog eens lang en hard te wrijven met keukenrol en wasbenzine. Ik moet er niet aan denken wat dit vet in je aderen doet. Graag een reactie. Vr. gr. TAJ Schalkoort

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>