Frisdranken slecht voor botten jongeren

Jongeren die vaak frisdrank drinken, hebben minder mineralen in hun botten, waardoor die minder stabiel zijn. Op latere leeftijd kan dit osteoporose veroorzaken , dat blijkt uit een Duits onderzoek.

Hoe meer, hoe erger
De onderzoekers volgden sinds 1985 de voedingsgewoonten van kinderen en jongeren. Bij een groot aantal van de deelnemers werd ook het mineraalgehalte in de botten gemeten. Deze gegevens vergeleken ze met de consumptie van frisdranken. “Hoe meer limonades de jongeren dronken, hoe lager het mineraalgehalte in hun botten”, vatte onderzoeksleider professor Thomas Remer samen. “Bij cafeïnehoudende frisdranken stelden we een directe uitwerking op de stofwisseling in de botten vast”.

Onevenwichtige voeding
Het hoge verbruik van frisdranken wijst waarschijnlijk ook op een algemene onevenwichtige voeding. Wie zijn dorst vooral met cola of limonade lest, neemt in het algemeen weinig proteïnen op bij de voeding. Een andere studie van dezelfde onderzoekers bevestigt dit: wie vooral limonades op basis van suiker drinkt, eet ook vaker koolhydraatrijke en proteïnearme voeding. Proteïnen zijn bij een evenwichtige voeding belangrijk voor de ontwikkeling van de botten.

Bron:http://www.hln.be

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>