Veel jongeren zijn te dik

Een op de zeven jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar is te zwaar. Dit blijkt uit de jaarlijkse Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De nieuwe rapportages nam minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) deze week in ontvangst. De cijfers hebben betrekking op de periode 2005 tot 2007. Behoor jij tot deze leeftijdsgroep? Kies gezond en beweeg!

Gezond eten en bewegen. Het lijkt een cliché en het klinkt als moedertaal. Toch zijn het zaken die je beter zo vroeg mogelijk in je oren kunt knopen. Eenmaal te dik, dan heb je een probleem.

Overgewicht voorkomen
Veel voedingsmiddelen bevatten verborgen calorieën. Neem bijvoorbeeld de feestdagen. Traditiegetrouw drink je op Sinterklaasdag een beker chocolademelk (200 kcal), eet je het nodige aan gevulde speculaas (per 100 g 460 kcal), en zit er in de zak minstens één chocoladeletter (730 kcal). Het zijn allemaal extraatjes, dus ook extra calorieën. Het kan helpen hiervan bewust te zijn, zodat je je iets inhoudt tijdens het feest.

Gezond eetpatroon
Een gezond gewicht houd je door een gezonde leefstijl. Een handig hulpmiddel hiervoor is de Schijf van Vijf. Let daarbij vooral op de volgende zaken:

  • Eet zoveel mogelijk op vaste tijden. Eet drie hoofdmaaltijden per dag en maximaal vier keer iets tussendoor, zoals een boterham, worteltjes of een stuk fruit.
  • Zorg voor variatie in het eten. Eet niet alleen aardappels en vlees bij de hoofdmaaltijd, maar wissel het af met bonen of pasta en neem in plaats van vlees eens vis of een vleesvervanger. Varieer met hartig en zoet broodbeleg. Eet als fruit niet alleen appels, maar wissel het af met een sinaasappel, peer of banaan.
  • Drink niet te veel suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en sappen.BewegingDankzij middelen als internet en telefoon kunnen we veel doen vanuit onze luie stoel. Beweging is iets waar je nu vaak bewust voor moet kiezen. Sporten is een optie. Maar de keuze om te bewegen zit ‘em ook vaak in kleine dingen. Neem in plaats van de bus, tram of metro eens de fiets naar je werk of school. Spreek met een vriend(in) af om samen te gaan zwemmen of wandelen in plaats van bijvoorbeeld film te kijken.

    Bron:http://www.voedingscentrum.nl

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Veel jongeren zijn te dik

  1. Joost Boers

    Ook voor jongeren en kinderen kunnen bepaalde voedingssupplementen ervoor zorgen dat de snoeptrek minder wordt, ze meer energie krijgen (om te bewegen) en werken aan een beter gewicht. Wie meer wil weten over het gebruik van preventieve suppelementen, kan contact met me opnemen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>