Maximum 1 glas alcohol per dag voor vrouwen

Vrouwen die geen risico’s met hun gezondheid willen lopen, moeten zich beperken tot één glas alcohol per dag. Voor mannen is dat hooguit twee glazen. Tot voor kort was het advies voor aanvaardbaar alcoholgebruik voor zowel vrouwen als mannen één glas meer. Dat is het standpunt dat het Nederlandse Trimbos Instituut verdedigt. De aanpassing vloeit voort uit nieuwe wetenschappelijke inzichten over de werking van alcohol.Minder hart- en vaatziekten
De Nederlandse Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan, stelde eerder dat matig alcoholgebruik (één tot twee glazen per dag) bij oudere mannen en bij vrouwen na de overgang het risico om aan een hart- of vaatziekte te sterven waarschijnlijk iets vermindert.

Borstkanker
Vrouwen die twee of meer glazen drinken hebben echter een iets grotere kans op borstkanker. Daarom is de bovengrens bij vrouwen lager dan bij mannen.

Min 18-jarigen
Jongeren tot 18 jaar zouden volgens de Gezondheidsraad helemaal niet moeten drinken. Hun hersenen ontwikkelen zich nog en alcohol kan dat verstoren. Dat kan het karakter en gedrag van jongeren beïnvloeden. Bovendien is bekend dat mensen die op jonge leeftijd al regelmatig drinken, een grotere kans hebben op latere leeftijd verslaafd aan alcohol te raken.

Bron: medinews.be

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>