Goed voorbereid op een ramp?

Ben jij goed voorbereid op een ramp? Het ministerie van Binnenlandse Zaken roept mensen via de campagne Denk Vooruit op om een noodpakket in huis te halen. Daar hoort ook houdbaar eten en drinken in. Wat kun je het beste kiezen? Het Voedingscentrum heeft tips voor een noodvoorraad.

Zolang het goed gaat, maakt niemand zich druk. Maar stel dat er geen water meer uit de kraan komt of de stroom uitvalt, dan is het wel zo prettig om een voorraad in huis te hebben.Op de campagnesite van Denk Vooruit wordt geadviseerd om voor minstens drie dagen houdbaar eten in huis te halen. Het allerbelangrijkste is dat je genoeg drinken in huis hebt. In een noodsituatie is gezond even van ondergeschikt belang. In een paar dagen krijg je namelijk geen tekorten aan voedingsstoffen. Het is belangrijk om eten op voorraad te hebben dat de honger stilt en calorieën levert.

Drinken
Haal voldoende drinken in huis, vooral water. Denk aan ongeveer drie liter per persoon per dag. Daarnaast kun je voor de variatie ook voor een voorraadje vruchtensap en/of frisdrank zorgen, maar dat heb je misschien al standaard in huis.

Eten om de honger te stillen
De producten in deze voorraad kun je zo eten. Je hoeft ze niet klaar te maken. Ze stillen de ergste honger en ze leveren energie.

  • koeken (hartig en zoet)
  • chocolade
  • noten (ongezouten)
  • studentenhaver
  • gedroogd fruit, zoals krenten, rozijnen, abrikozen, tutti frutti
  • knäckebröd, beschuit of crackers

Gevarieerder pakket
Je kunt het pakket ook aanvullen met wat extra producten om het voor jezelf iets aangenamer te maken. Zo kun je bijvoorbeeld beleg zoals jam, appelstroop, pindakaas of chocoladepasta, in huis halen voor op de crackers. Ook kun je de voorraad aanvullen met houdbare melk of chocolademelk. De melk is bijvoorbeeld weer te combineren met muesli. Eten in blik of pot blijft lang goed en hoef je niet op te warmen. Vergeet dan de blikopener niet! Bij eten in blik of pot kun je denken aan:

  • groente
  • peulvruchten
  • vlees, bijvoorbeeld knakworst of corned beef
  • vis, bijvoorbeeld sardientjes

Voorraadbeheer
Ook lang houdbare producten kunnen oud worden. Zelfs drinkwater kan na verloop van tijd een ander smaakje krijgen.Controleer je spullen daarom regelmatig. Eet de oudste producten op en vul de voorraad weer aan. Laat de voorraad zoveel mogelijk bestaan uit producten die je nu ook al eet. Dan is het gemakkelijker om de voorraad automatisch te verversen.

Jouw situatie
Kijk bij de samenstelling van je pakket vooral naar je eigen situatie. Houd bijvoorbeeld rekening met het aantal mensen in het gezin bij het vaststellen van de hoeveelheden. Heb je pubers die veel eten of gaat het juist om kleine eters? Ouders met kleine kinderen is aan te raden om in het noodpakket ook babyvoeding op te nemen, zoals zuigelingenvoeding, potjes baby-, peuter- of kleutervoeding, rijstebloem (voor pap).
Heb je een bepaald dieet, zoals glutenvrij? Pas de voorraad daarop aan. Nog een tip: pas het noodpakket zo veel mogelijk aan aan je eigen smaak. Ook in een crisissituatie is dat wel zo prettig!

Bron:http://www.voedingscentrum.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>