Gebakjes met slagroom mogen geliefd zijn, ze bevatten weinig gezonde voedingsstoffen en veel (verzadigd) vet. Eén moorkop levert 199 kilocaloriën en 16 gran vet, waarvan 8 gram verzadigd.
Een flink uitgevallen slagroomsoes doet daar nauwelijks voor onder met
172 kilocaloriën en 14 gram vet (7 gram verzadigd). De Bossche bol zet
deze broertjes in de schaduw met 251 kilocaloriën en 19 gram vet,
waarvan 10 gram verzadigd. En een slagroompunt bevat 299 kilocaloriën
en 18 gram vet (11 gram verzadigd). Ter vergelijking: een plak cake
levert 126 kilocaloriën en 7 gram vet (2 gram verzadigd).
bron: Gezondgids
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de schadelijkheid van verzadigde vetzuren bestaan. Ik zou me drukker maken over de transvetzuren in de chocolade op de moorkop. Daarvan was de schadelijkheid al in de vijftiger jaren bekend. De margarineindustrie, die het zo goed voor zegt te hebben met onze gezondheid, wist dat heel goed maar splitste ons desondanks decennialang grote hoeveelheden transvetten in de maag. Dát is slecht voor hart- en bloedvaten, niet de verzadigde vetten.