Veilig eten op vakantie

Op vakantie gebeurd het nogal eens dat je ziek wordt door een voedselvergiftinging of voedselinfectie, zeker als u in een warm land bent of kampeert zonder voorzieningen als een koelkast of diepvries. Ook is het risico groter in landen waar het water niet drinkbaar is en waar de hygiëne in het algemeen op een lager peil ligt.

Door zelf op een aantal zaken te letten kunt u het risico zo klein mogelijk houden:

* Informeer vooraf of het water uit de kraan in het buitenland geschikt is om te drinken of om sla en fruit mee te wassen. Als het niet geschikt is (of als u twijfelt aan de kwaliteit van het drinkwater) kunt u mineraalwater gebruiken, ook voor het maken van ijsblokjes. Het water voor gebruik koken is een andere mogelijkheid.
 * Bestel drinken zonder ijs in landen waar het water uit de kraan niet geschikt is om te drinken; ijsblokjes worden niet altijd van mineraalwater gemaakt.
* Eet geen onverpakt ijs. Verpakt ijs en schepijs in een schone, drukbezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op.

* Koop geen aangesneden fruit (bijvoorbeeld een kwart meloen) of rauwkostsalades.
* Bewaar geen restjes als er geen koelkast is. Een koeltas is beslist niet gelijkwaardig.
* Koop alleen in schone winkels en let erop dat producten die koel moeten worden bewaard, in de koeling staan. 
* Gebruik schone thee-, hand en vaatdoeken. Vochtige doeken zijn broeinesten van bacteriën. Spoel ze uit in flink heet, schoon water en laat ze in de zon drogen.
* Ruim afval op en houd vliegen en andere insekten uit de buurt van het voedsel.        
 * Neem geen verse vleeswaren mee op reis, ook niet als ze vacuüm zijn verpakt, of verpakt onder beschermende atmosfeer. Dit type verpakkingen verlengt de houdbaarheid alleen als de verpakte producten goed gekoeld worden bewaard. Wanneer deze producten ongekoeld worden bewaard, geldt de houdbaarheidsdatum op de verpakking niet meer.
* Voedingsmiddelen in blik of foliepak zijn wel houdbaar. Bewaar ze echter niet in de zon. 
* Kook rauwe melk van de boer altijd voor gebruik. Koel hem daarna zo snel mogelijk. 
* Houd mede-vakantiegangers die buikpijn of diarree hebben, uit de keuken. In dat geval is veel en goed handen wassen extra belangrijk, vooral na gebruik van het toilet.
 
Bron: Voedingscentrum

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>