Voedingsvezels; hoezo belangrijk?!

Voedingsvezels zijn voedingscomponenten die niet
worden verteerd en opgenomen in de dunne darm van de mens. Zij
bereiken dus onverteerd de dikke darm en hebben daar hun functie voor het lichaam.

Toen ik afgelopen weekend op een voedings- en gezondheidscograanngres was in Amsterdam hoorde ik dat maar een schrikbarend klein aantal mensen (10%) de aanbevolen hoeveelheid van voedingsvezels inneemt. Ik vond het tijd om kenbaar te maken waarom vezels zo belangrijk zijn voor ons lichaam.

Veel mensen weten dat vezels belangrijk zijn voor een goede stoelgang, maar ze hebben nog meer functies..

Een vezelrijke voeding heeft de volgende positieve effecten:

• positieve effecten op de darmfunctie (meer stoelgang, stimulatie van de darmflora),
• mogelijke bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten,
• verlaging van het cholesterolgehalte,
• verbetering van het bloedsuikermetabolisme,
• preventie van overgewicht door de grote verzadigingswaarde van vezels.

Er zijn twee soorten vezels die beide hun eigen functies hebben; oplosbare vezels en onoplosbare vezels.

De oplosbare vezels komen voornamelijk voor in fruit, groente en peulvruchten. De onoplosbare vezels komen voornamelijk voor in ongeraffineerde
graanproducten (zoals volkorenbrood, volkoren crackers en zilvervliesrijst) en noten en zaden.

Bronnen:
- Gezondheid.be
- www.dietistennet.nl

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Voedingsvezels; hoezo belangrijk?!

  1. Zirus

    Vergeet daarbij de wetzuren niet, want die werken ook mee in de preventie van overgewicht. Zelf gebruik elke dag oplosbare voedingsvezels en vooral verzdigde, onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren (mov) zoals roomboter, kokosolie, olijfolie en levertraan. Ik mijd transvetten, oxidanten of geoxideerde mov’s en bovendien alle soorten bewerkte suikers.
    Transvetten komen vooral voor in geharde mov’s, praktisch altijd plantaardig. oxidanten komen vooral voor in verhitte mov’s zoals patatolie, zonnebloem (winning door verhitting). Ze worden ook in gewoon brood gebruikt en nog vele andere produkten.
    Transvetten, oxidanten en bewerkte suikers zijn killers op lange termijn en veroorzaker van chronische ziekten die weer erfelijk kunnen zijn voor het nageslacht.
    Ik hou de makersdiet.nl aan als richtlijn en dat heeft mij een geode gezondheid opgeleverd.

      /   Reply  / 
  2. zirus

    Onverteerbare voedingsvezels
    Voedingsvezels kunnen worden onderverdeeld in twee groepen, de wateroplosbare en onoplosbare voedingsvezels of zemelen.
    De oplosbare voedingsvezels spelen een belangrijke rol in het spijsverteringsproces. Samen met water vormen een pasta-achtige substantie die gemakkelijk water vasthoudt, en speelt daardoor een belangrijke rol in de vocht voorziening in het lichaam. Ze komen vooral voor in groenten als kool, sla, andijvie, kortom alle bladgroenten. Als we daarvan genoeg binnenkrijgen is dat een weldaad voor de darmen en de rest van het lichaam. Ze worden ook wel prebiotica genoemd omdat ze de darmen klaarmaken om hun werk goed te doen en optimaal die stoffen door te laten in het bloed die gezond zijn voor alle organen in het lichaam. Ook zorgen deze vezels voor een goede en gemakkelijke afvoer van de feacalien uit het lichaam, waardoor ook het laatste deel van de darmen in goede conditie blijft en diverticulitis, darmontsteking of zelfs darmkanker voorkomen wordt.
    Het probleem is vaak dat we nooit genoeg van deze groenten eten en we overladen ons vaak met suikers en meelproducten die onze darmen inactiveren waardoor obsitipatie ontstaat en een slechte stoelgang met alle problemen van dien. Dit is gemakkelijk te voorkomen door elke dag een theelepel voedingsvezels te nemen, psyllium- en inulinevezels. Bij kruidendrogist of via internet te krijgen. Oppassen dat er geen verborgen fuctose oid toevoegingen in zitten.

    De onoplosbare voedingsvezels zoals zemelen, volkorenproducten en dergelijke kennen een ander probleem. In de schil van de zaden zitten fytaten die omgevormd worden tot fitinezuur. Deze fytaten voorkomen dat de zaden gelijk weer gaan kiemen, pas na het vochtig worden gedurende zón 24 uur zijn de fytaten geneutraliseerd en komen ze ontkieming. Het fitinezuur evenals oxaalzuur en looizuur, absorbeert mineralen zodat ze niet ten goede komen van het lichaam. Er ontstaat een mineralen tekort die niet op een andere wijze aangevuld kan worden, ook niet met megadoseringen. Om het fitinezuur te neutraliseren is het dus nodig om ze 7-24 uur in het water te laten weken en pas daarna zijn zemelen en zaden geschikt voor verdere verwerking tot voedsel. Dit gebeurt o.a. bij desembrood dat correct is bereid in een langdurig proces.
    Het is bekend dat harde zemelen en volkorenproducten die onjuist zijn bereid, leiden tot verergering van darmaandoeningen.

    Overigens zorgt juist verzadigd vet zoals kokosolie voor een goed en langdurig verzadigingsgevoel en niet de vezels. Vooral laurinezuur is belangrijk omdat het lichaam dit niet opslaat, je wordt er dus niet dik van integendeel, je verleist hierdoor gewicht. Zie ook makersdiet.nl voor meer informatie.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>