Aspartaam wel of niet kankerverwekkend?

coalAspartaam wordt al langer in verband gebracht met het mogelijk veroorzaken van kanker. Er zijn veel onderzoeken in het verleden geweest die dit verband lieten zien, maar ook vele die dit weer weerlegd hebben. De vraag is hoe kritisch hierbij gekeken is naar de kwaliteit van zo’n onderzoek.

Toch blijkt nu uit een recent onderzoek dat hoeveelheden van de zoetstof aspartaam die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie [WHO] veilig zijn, bij ratten toch kanker kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit werk van Italiaanse onderzoekers die eind vorige week publiceerden in Environmental Health Perspectives en in het European Journal of Oncology.

De resultaten gaan in tegen veel onderzoeken waaruit juist de veiligheid van de zoetstof bleek. Het verschil is dat de ratten in de Italiaanse onderzoeken tijd van leven kregen tot ze vanzelf dood gingen; in de meeste andere studies worden de proefdieren op een gegeven moment afgemaakt. De Italiaanse studie liet zien dat jonge ratten die veel aspartaam gevoerd kregen, meer tumoren ontwikkelden dan ratjes die weinig of geen zoetstof in hun eten kregen.

De nadelige effecten traden al op bij de helft van de dosis die volgens de WHO veilig is. Dat komt overeen met 14 blikjes lightcola per dag. De Amerikaanse en Europese voedselautoriteiten hebben gezegd te gaan kijken of de regels moeten worden aangepast.

Mijn advies is uit voorzorg dus maximaal 2 glazen light frisdrank per dag te nemen. En zeker bij kinderen goed op te letten dat ze niet te vaak light frisdrank gebruiken. Wat is er mis met een glas water of een kopje thee?

Bron: Pharma.nl

facebook share facebook share

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “Aspartaam wel of niet kankerverwekkend?

  1. Yvonne Lemmers

    Aangezien ik zelf veel Light produkten en zoetjes en aspartaampoeder (over de aardbeien) gebruikt heb en langzamerhand steeds zieker werd (raar in mijn hoofd en zenuwtrekken in mijn gezicht) ben ik jaren geleden zelf tot de conclusie gekomen dat het misschien wel aan al die nepsuiker kon liggen. Ik ben er mee gestopt en mijn klachten gingen over. Vanaf die tijd ben ik natuurlijk alert geworden voor alles wat met aspartaam te maken had. Ik heb het vorig jaar in het clubblad van mijn tennisclub gezet. Ik heb er veel reakties op gehad en vele plaatselijke tennissers zijn er mee gestopt. Een klant van me vertelde dat ze in haar benen altijd hele rare zenuwtrekken had. Ze was helemaal doorgelicht en in het ziekenhuis hebben ze niets kunnen vinden. Ze is gestopt met haar dagelijkse dosis van 1 1/2 liter cola light en al haar klachten verdwenen. (Laatst kon ze weer niet van de cola light afblijven (je raakt er namelijk aan verslaafd) en al haar klachten kwamen weer terug)

    Ook iemand die gestopt was met kauwgom en die ineens een vrij hoofd kreeg.

    In mijn dieetpraktijk attendeer ik ook iedereen op Aspartaam. Ze mogen het niet gebruiken van mij. De eerste weken moeten ze echt afkicken, vooral diegenen die veel cola light gebruikten, maar ze knappen allemaal op. Ze gaan bij mij op dieet (koolhydraatarm) gebruiken geen lightprodukten, ze leren de zoete smaak af, ze moeten veel water drinken, liefst dagelijks bewegen (een aantal beginnen met hardlopen en de meesten gaan weer intensiever naar de sportschool en een aantal gaat gewoon dagelijks een blokje om). Ze krijgen energie voor tien!

    Ik adviseer eigenlijk om iedereen zelf zijn lichaam aan te laten geven wat er verandert als ze geen aspartaam meer gebruiken.

    Gisteren had ik weer 2 nieuwe klanten die volop Herbalife (vol van aspartaam) gebruikt hebben en veel light cola en veel kauwgom en jawel hoor… ze hebben beiden veel klachten en voelen zich beroerd. Ik ben heel benieuwd hoe ze de komende weken opknappen…

      /   Reply  / 
  2. harmen

    als ik cola drink, is het altijd light. omdat er in gewone cola zoveel suiker zit, dat je zichtbaar dikker wordt.

    wat raden jullie nu aan: cola, of cola light? ik drink ongeveer 1 fles per week, naast 3 flessen spa rood en thee (zonder suiker)

      /   Reply  / 
  3. Petra (collega dietist)

    In ‘gewone’ cola zit inderdaad behoorlijk veel calorieen, dat dit voor het een gezond gewicht niet aan te raden is om veel te gebruiken. Om niet aan een te hoog gehalte zoetstoffen in de voeding te komen adviseren wij in onze dietistenpraktijk om maximaal 2 glazen light frisdrank per dag te nemen.

    Voor een goede vochtinname adviseren wij om 1,5-2 liter per dag te drinken en daarvan minimaal 1 liter water of groene- of kruidenthee per dag te nemen.

      /   Reply  / 
  4. Sietse

    Je móet geen Cola drinken hoor. Je kan het ook gewoon laten staan. Dat scheelt behoorlijk in je calorie-inname en inname van gevaarlijke zoetstoffen.

    Ik vind dat je als dietist mensen van zulk soort dranken af zou moeten helpen. Een advies van maximaal 2 glazen per dag is net zo onzinnig als maximaal 2 glazen alcohol als je nog moet autorijden.

      /   Reply  / 
  5. Petra (collega dietist)

    Ik adviseer mensen ook niet om 2 glazen cola light te drinken, maar als mensen veel cola (ligth) drinken en het moeilijk vinden om het helemaal te vervangen door andere dranken adviseer is om maximaal 2 glazen light frisdrank te nemen in verband met de hoeveelheid zoetstoffen.

    Ik ben het helemaal met je eens dat er nog genoeg andere dranken over zijn om te drinken.

      /   Reply  / 
  6. Sietse

    Het is inderdaad jammer dat mensen een bepaalde gehechtheid aan frisdranken ontwikkelen, zeker als ze het al langere tijd nuttigen.

    Als dietiste heb je natuurlijk prima werk geleverd door mensen van 1 liter frisdrank per dag naar dagelijks 2 glazen frisdrank te krijgen.

    Ik vind het erg jammer dat mensen niet over dat laatste drempeltje heenstappen, en frisdrank uit hun dieet bannen…

      /   Reply  / 
  7. miranda

    ik drink elke dag lessini light. Mag dat wel of is dat eigenlijk hetzelfde als cola light. Met veel zoetstoffen bedoel ik.

      /   Reply  / 
  8. Petra (collega dietist)

    Lessini bevat andere zoetstoffen dan cola light, namelijk cyclamaat en saccharine. Hiervan adviseer ik, net als andere light frisdrank ook niet te veel van op een dag te gebruiken.

    Lessini bevat, door de natuurlijke suikers uit het fruit, wel meer calorieen dan cola light.

    Het beste blijft om dit soort dranken matig te gebruiken en daarnaast water of groene- of kruidenthee te nemen.

      /   Reply  / 
  9. harmen

    ik dronk eigenlijk altijd cola light, maar heb sinds een half jaar nu ongeveer die hoeveelheid teruggebracht naar 1 fles per week. er moet toch ook iets om te genieten overblijven ten slotte

      /   Reply  / 
  10. Yvonne

    Ik heb trouwens ook gemerkt dat als je geen aspartaam meer gebruikt de huidproblemen helemaal overgaan. Acné (vooral die kleine pukkeltjes op voorhoofd en wangen) gaat helemaal over.
    Nadat mijn kinderen (pubers) gestopt zijn met kauwgom kauwen hebben ze een heel regelmatige huid teruggekregen.
    Ook al mijn klanten (geen aspartaam) gaan zienderogen vooruit qua huid en gezondheid.

      /   Reply  / 
  11. Lisa

    Is er trouwens zoiets als Splenda op de Nederlandse markt? Een zoetstof met sucralose dus.

    Dit schijnt wel een stuk beter te zijn dan Aspartaam en ook goed voor je als je wilt afvallen.

      /   Reply  / 
  12. anne vellekoop

    Ik ben een fanatiek hardloopster en heb regelmatig last van steken in mijn zij tijdens het lopen, zo erg dat er bijna niet mee door te lopen is, iets wat bij “normale” pijn in je zij wel het geval is en dit verdwijnt weer na een poosje.
    Zou er een verband kunnen bestaan tussen deze steken en het gebruik van zoetstoffen? Ik kan wel zeggen dat ik veel zoetjes gebruik in mijn koffie.

      /   Reply  / 
  13. Dorien

    Zoals yvonne lemmers het zegt lijkt me sterk maar het is zeker niet erg gezond. Al helpt het wel voor het afvallen

      /   Reply  / 
  14. Christel

    Onlangs dronk ik iets meer dan mijn “dagelijkse” dosis cola light, en na een tijdje begon mijn gezicht te verlammen. Hoewel ik al heel erg lang lightprodukten gebruik, kon ik toch meteen de link leggen. De verlamming was maar tijdelijk, na enkele uurtjes was ze door, dus heb ik de volgende dag de proef op de som genomen, en een cola light gedronken. Weer prijs. Dus, geen aspartaam en kunstmatige suikers voor mij meer, maar waar ik versteld van stond was in hoeveel produkten die suikers zitten! Mijn dochter krijgt migraine van aspartaam, onlangs moest ze antibiotica nemen en zelfs daarin. Onvoorstelbaar gewoon!!

      /   Reply  / 
  15. Kimberley

    Vandaag heb ik me op internet gestort i.v.m. ‘t gebruik van aspartaam. Ik werd er helemaal misselijk van. Al 20 jaar heb ik chronische darmontstekingen, sinds 3 jaar ‘t hoefijzerfistel, 9 operaties, en tig opnames en ziekenhuisbezoeken. Afgelopen vrijdag lag ik weer bij Spoed, met onmenselijke buikpijn. Ik moet erbij vermelden dat ik ook al 20/25 jaar dagelijks fishermans friend gebruik, altijd op zak. Dit is begonnen als ‘n compensatie voor ‘t stoppen met roken (!) Sinds ‘n paar jaar krijg ik van alle MaagDarmLever artsen en de huisarts metamucil voorgeschreven, om de darmen “zuiver “te houden. Ik dacht: ” beter psyliumvezels als movicolon, want dat is chemische troep.” De metamucil vond ik altijd al mierezoet, en werd er vaak meteen misselijk van. Vanmorgen viel de Franck…eindelijk. Vannacht heb ik redelijk pijnloos geslapen, na 2 dagen zonder metamucil, en de fischermans stonden me ook al tegen. 20 Jaar verziekt door aspartaam, zo triest. Voor de rest leef ik supergezond, en niemand kon mijn ziekte dan ook verklaren. Vandaag ben ik wel doodmoe en duizelig, maar de buikpijn is bijna weg. Nu ‘t ontgiften nog, ik hoop niet dat mijn ziekte onomkeerbaar is, of dat m’n lever nu-na 20 jaar- volzit met aspartaam. Ik heb er in ieder geval abcessen en ‘n groot fistel(om de darm heen)aan overgehouden. En ‘n leven met gruwelijk veel pijn en ontstekingen. We worden gewoon vergiftigd, schandalig. Succes alle medeslachtoffers, en beterschap. Kim.

      /   Reply  / 
  16. jannie

    Al die zoetstoffen moeten worden verboden,

    de industrie brengt ze tegenwoordig ook vaak onder een andere naam op de markt/etiketten, daar ze merken dat de mensen kritischer worden,

    zie de site over
    - Aspartaamvergiftiging ( 92 klachten,
    b.v. spier-en gewrichten, hartklachten, hartritmestoornissen, gedragsstoornissen,depressief neurologische-en psygische klachten,dementie (zie; Alternatief van dementie)

    zit in Medicatie en in de zogenaamde gezonde zuivelprodukten (Optimel) suikervrije en lightprodukten, tandpasta, etc, etiketen lezen dus.
    - “wat u niet mag weten over uw gezondheid”

    - zie ook E-nummers, smaakversterkers, etc hele lange lijst

    sterkte allemaal

      /   Reply  / 
  17. Frederik

    Iedere dag, al 15 jaar lang: drie aspartaam zoetstof tabletjes in de thee en nergens last van.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>