Last van een prikkelbare darm?

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) komt voor bij 15 tot 20 procent van de vrouwen en 5 tot 20 procent van de mannen, voornamelijk vanaf het 15e tot het 65e levensjaar. Slechts éénderde van de mensen met klachten die overeenkomen met PDS zoekt medische hulp. Het is een vervelende maar geen ernstige aandoening.

Bij PDS is de normale functie van de darmen verstoord. Dat veroorzaakt o.a. pijn en krampen en diarree of verstopping of afwisselend allebei.

Niemand weet precies hoe PDS ontstaat. Onderzoekers geloven dat mensen met PDS gevoelige darmen hebben die reageren op voedingsmiddelen en bepaalde emotionele condities zoals stress. Vaak worden door huisartsen antidepressiva voorgeschreven, maar een echte oplossing met medicijnen is er niet voor PDS. Bij constipatie kunnen laxeermiddelen worden voorgeschreven, bij diarree middelen die de diarree stoppen. Wat wel blijkt te helpen is hypnotherapie. Prof Whorwell uit Manchester doet al jaren onderzoek naar hypnotherapie bij PDS en heeft een methode ontwikkeld die een hoge mate van succes heeft. Zijn methode is niet de enige methode. Er zijn ook andere hypnotherapie methoden die zich bewezen hebben met betrekking tot PDS.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de voeding bij PDS-klachten. Veel hebben mensen met PDS voedselinterolanties (niet te verwarren met voedselallergie). Vooral een lactose-intolerantie komt nogal eens voor. In dat geval is het zaak de lactose uit het dieet te bannen, door geen melkproducten te gebruiken maar te vervangen door sojadrink. Meer vezels eten is aan te raden bij PDS, bijv. meer fruit en groenten. Vezelrijke voeding resulteert in een stabielere beweging in de darmen. Vermijdt voedsel met veel vet, caffeine, koffie en alcohol. En zorg ervoor dat voldoende water of groene- of kruidenthee wordt gedronken.

Bron: dieetplein.nl

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Last van een prikkelbare darm?

  1. Romy

    Helaas is de informatie zeer sumier en dekt de lading echt niet. Beter kan je kijken op de site van de patientenvereninging van pds.
    http://www.pdsb.nl
    of op de site van de maag-lever-darmstichting
    http://www.mlds.nl

      /   Reply  / 
  2. Marlene

    Zelf vind ik het wel een ernstige ziekte. niet bij iedereen misschien maar als je altijd enorme pijn hebt, niet meer durft te eten, niet meer je huis durft uit te gaan bang voor een pijnaanval dan is het toch wel ernstig.

    En nog even over de pds site. Ik vind het schandalig dat je moet betalen 17,50 per jaar om wat info te krijgen.

      /   Reply  / 
  3. MoniquevdKamp

    Ja. Maar vergeet niet dat ze veel onderzoek doen. Dat moet toch echt ergens van betaald worden. En daar kunnen wij later weer van proviteren. En bij mij helpen de vezels niet. Ik krijg juist weer meer last van veel vezels eten. Ik moet er gewoon een tussen weg in vinden.

      /   Reply  / 
    1. saskia

      Hoi Monique,
      Heb je al een tussenweg gevonden /
      ik eet al heel super gezond met veel vezels en heb juist last van die vele vezels, zoals in volkorenbrood en sojayoghurt,
      het voelt juist zo gek om over te stappen op lichter zoals tarwe of gewone beschuit, wat werkt voor jou ?
      Groetjes,saskia

        /   Reply  / 
  4. Iris

    ik heb een test gedaan waaruit bleek dat ik voedselintoleranties heb. sinds ik daar op let heb ik bijna nooit meer last van mijn darmen

      /   Reply  / 
  5. Ellen Jordan

    Opmerkelijk is dat ik erge last heb, als ik een blokje om loop. Mijn darmen worden direct heel onrustig en krijg veel spanning in mijn buik en last van winderigheid. Heel vervelend als de drang om te toiletteren ook nog om het hoekje komt kijken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>