Uitbraak hepatitis A door saus met sjalotten

Meestal is slechte persoonlijke hygiëne de oorzaak van een infectie met de leverziekte hepatitis A, maar ook voedsel blijkt de boosdoener te kunnen zijn. Toen in 2003 in de Amerikaanse staat Pennsylvanië ruim 600 mensen hepatitis A kregen na het eten in een Mexicaans restaurant, ging de ‘verdenking’ uit naar het personeel. Dit vanwege het feit dat een besmet persoon het virus kan overbrengen op een ander door bijvoorbeeld voedsel te bereiden na een toiletbezoek zonder zijn handen te wassen.

Maar geen van de werknemers was besmet. Onlangs bleken, bij nadere analyse, verse Mexicaanse sjalotten de boosdoener. Voedingsmiddelen als fruit en rauwe groenten kunnen besmet raken als ze in contact komen met water dat hepatitus A bevat. Schaal- en schelpdieren kunnen door zeewater geïnfecteerd worden. Dit gebeurt vooral in landen met slechte riolerings- en drinkwatersystemen.

In Nederland worden elke week zo’n vijf tot vijftien gevallen van hepatitis A gemeld. De ziekte wordt vaak opgelopen in een ontwikkelingsland of een land aan de Middellandse Zee.

Bron: Gezondgids Consumentenbond oktober 2005

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>